különadó;bankok;biztosítók;extraprofit;Orbán Viktor;költségvetés;kiigazítás;

2022-05-25 19:45:00

Jönnek a megszorítások, a kereskedelmi láncok nyilván árat fognak emelni Orbán Viktor bejelentése után

A költségvetés rendbetételének első lépéseként visszahozzák a különadókat, ám első látásra a NER-t nem fenyegeti az extra sarc.

Egyre nehezebb és költségesebb megvédeni az országot és a családokat, ráadásul a honvédséget is meg kell erősíteni, ezért a kormány idén és jövőre a bankokra, biztosítókra a „nagy” kiskereskedelmi láncokra, az energiatermelő cégekre, a távközlési szektorra, valamint a légitársaságokra extraprofit adót vett ki – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este egy Facebook-videóban. A kormány tegnap ülést tartott, ott született ez a döntés, amely amúgy már hetek óta a levegőben volt.

OrbánViktor  nem az év eleji osztogatásokkal, az emiatt megugró hatalmas költségvetési hiánnyal magyarázta az intézkedéseket, hanem a magas inflációval, amit szerinte a háború és a brüsszeli szankciók okoznak. Érvelése szerint az emelkedő kamatkörnyezetben és a növekvő árak miatt ezek a cégek extraprofitra tesznek szert.

Hiányoznak viszont az különadóval megcélzott ágazatok köréből a állami megrendelésekből nagy haszonra szert tevő NER-cégek, bár meglepő részletek még kiderülhetnek később. A miniszterelnök bejelentése szerint csütörtökön Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón újabb részleteket ismertet, majd ezeket  az adótörvényekben is viszont kell látni. Más kérdés, hogy az újabb rendkívüli jogrend a kormány számára lehetővé teszi az adók átmeneti rendeleti bevezetését – ahogy arra az elmúlt években is volt már példa –, igaz ezeket utólag mindig törvénybe öntötte a kétharmad.

A miniszterelnök elmondta, hogy pluszpénzek a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba folynak. A rezsivédelmi alapból a megugró energiaárak költségeit akarják fedezni, becslések szerint ez idén ezermilliárd forintnyi plusz forrást igényel. A honvédség erőltetett fejlesztése már évek óta folyik, ami elvileg nem igényelne plusz forrásokat, hiszen e kiadásokat betervezték a költségvetésbe. 

Szerda este lapunk több nagy kereskedelmi láncot is megkeresett, de eddig sehonnan nem reagáltak a kormányfő bejelentésére. Egy az ágazatot jól ismerő forrásunk azt mondta, fontos megvárni a részletes szabályokat, de általánosságban előrevetíthető,

Lapunk megkereste a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs vezetőjét is, aki annyit közölt csak: várhatóan hamar összeül elnökségük, amely reagál a bejelentésekre.

A Magyar Bankszövetségnél érdeklődésünkre azt mondták, hogy csak a döntés részleteinek ismeretében nyilatkoznak.