kormányrendelet;külföldiek;benzinkutak;árstop;

2022-05-27 07:45:00

Benzinárstop változás: megjelentek a részletszabályok

A külföldieket a benzinárstopból kizáró új szabályok nem csekély adminisztrációs terhet rónak az üzemeltetőkre.

Még csütörtök éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a kormányinfón bejelentett szabályokat tartalmazza arról, hogy péntektől csak magyar rendszámú autó tankolhat literenként 480 forintért.

Az új jogszabály egy korábbi kormányrendelet kiegészítéseként a veszélyhelyzeti törvényben foglaltaktól eltérő alkalmazásként rögzíti:

Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a rendelet alkalmazása, vannak kivételek a külföldi rendszámú gépjárművek esetében. Ha „a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető”.

Az ügymenet jelentős adminisztratív terheket ró a benzinkutak üzemeltetőire, ugyanis a szolgáltatónak kell gyakorlatilag igazoltatnia a tankolni szándékozó autóst:

A jogalkotó gondolt a kétféle ár feltüntetésére is, ami tovább bonyolíthatja a benzinkutasok és a vásárlók életét egyaránt, mert a szabály szerint „az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen”. A szabályokról magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kell adni.

Ugyanakkor az is új előírás: