Lengyelország;Mateusz Morawiecki;bíróság;kamara;Európai Bizottság;támogatás;

2022-05-27 22:10:00

Lengyelország visszafordult az illiberalizmus útján, nagy lépést tett az EU felé

Jelentős uniós pénzek felszabadulását reméli Lengyelország a varsói parlament csütörtöki döntésétől, amely szerint megszüntetik a legfelsőbb bíróság vitatott fegyelmi kamaráját. 

A bírák megbüntetésére és elbocsátására is jogosult kamara áll a nemzeti-konzervatív lengyel kormány igazságügyi reformjaival kapcsolatos, évek óta tartó konfliktus középpontjában. Helyébe a legfelsőbb bíróságnál létrehoznának egy a szakmai felelősséggel foglalkozó kamarát, amelynek 11 tagját az államfő jelölné ki egy 33 fős, az összes legfelsőbb bírósági tag közül sorsolással kiválasztott csoportból.

A lengyel kormány a múlt héten reményét fejezte ki, hogy a fegyelmi kamara feloszlatása után hamarosan felszabadulnak a vita miatt befagyott uniós segélyek. A kritikusok azonban kifogásolják, hogy a most elfogadott törvényjavaslat sem foglalkozik érdemben a lengyelországi igazságszolgáltatás politikai befolyásolásával kapcsolatos aggályokkal. „Ez a törvényjavaslat nem felel meg az Európai Bizottság feltételeinek” – vélekedett Barbara Dolniak lengyel ellenzéki képviselő.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője várhatóan csütörtökön viszi Varsóba a Mateusz Morawiecki kormányával egyeztetett nemzeti helyreállítási tervet. Ez azonban még nem jelenti az összesen 58 milliárd eurós kifizetések feloldását. Morawiecki eltökélt szándéka, hogy megszerzi a helyreállítási alapból hazájára eső pénzt. Az Európai Unió legutóbbi költségvetési csúcstalálkozóján elfogadta a „pénzt a jogállamiságért” elvét, amiért élesen bírálta a kormánya jobboldali radikális szárnyához tartozó Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a Szolidáris Lengyelország nevű kis párt vezetője. Morawiecki számára ezért személyes siker a varsói parlament döntése és fontos fejezet a Ziobróval vívott hatalmi harcban.

ami a lehető legrosszabbkor jöhet a domináns kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára. A gondokat jelzi, hogy az elmúlt napokban a kormány váratlanul augusztusról szeptemberre halasztotta a 14. havi nyugdíj kifizetését.

A helyreállítási alap pénzeit az Európai Bizottság komoly reformokhoz köti, amelyek elfogadását menetrend rögzíti. A feltételeket 2026-ig kell teljesíteni, de nagyjából félévente felülvizsgálják, hogy a tagállamok tartják-e a menetrendet és ennek függvényében folyósítják a helyreállítási alap következő részletét.