Ukrajna;Szeverodonyeck;orosz megszállás;

2022-05-28 11:49:00

Már Szeverodonyeck külső területein folynak a harcok

Ennek ellenére a város teljes bevétele még várat, mivel az oroszok eddig rosszul teljesítettek a sűrűn lakott területeken. 

Továbbra is ukrán kézen van a luhanszki régióban található Szeverodonyeck városa - közölte a regionális államigazgatás vezetője Telegram-oldalán.

Szerhij Hajdaj közlése szerint az északkeleti részen található Mir Hotel és a buszpályaudvar területére hatoltak be a megszállók. Emellett folyamatos az ágyúzás is, mely miatt lényegében lehetetlen elhagyni az óvóhelyeket. Megjegyezte, az elemzések szerint nem várható a következő napokban, hogy az oroszok teljes a luhanszki régiót elfoglalják. Azonban - elkerülendő a bekerítést - vissza kell vonulniuk, noha elegendő erejük és eszközük van a védelemre. Hozzátette, az épületek 90 százaléka megrongálódott és 14 tömbházat romboltak le. 

Az Institute for War Studies (ISW) arra a következtetésre jutott, hogy noha az oroszok megerősítették pozícióikat a város körül, ám valószínűleg nem tudnak gyors sikereket elérni Szeverodonyeck elfoglalásában. Ennek okát abban látják, hogy az orosz hadsereg rosszabbul teljesít a városi hadműveletek során. 

Amennyiben az ukránok visszavonulnának, az közelebb hozhatná Vlagyimir Putyin elnököt ahhoz a célhoz, hogy teljes egészében elfoglalja Luhanszk és Donyeck régiót. Csapatai a „felperzselt föld” taktikáját követik - vagyis lényegében mindent rommá lőnek, ami az útjukba kerül.