Orbán Viktor;Bajnokok Ligája;döntő;

2022-05-29 09:50:00

Orbán Viktor is elment a párizsi BL-döntőre, de a Facebookon ezzel már inkább nem dicsekedett el

Élőben, a párizsi Stade de France VIP-páholyából nézte a Bajnokok Ligája 2022-es döntőjét Orbán Viktor. A magyar miniszterelnököt a bukott francia exállamfő, a kampányfinanszírozási visszaélések miatt elítélt Nicolas Sarkozy társaságában lehetett látni.

Orbán Viktor valószínűleg még pénteken érkezett a francia fővárosba, ahol találkozott a francia szélsőjobboldal vezetőjével, Marine Le Pennel, aztán telefonon Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalt. Bár a két eseményről kitett egy-egy- Facebook-posztot, arról, hogy elment a BL-döntőre, valamiért elfelejtett megemlékezni a nyilvánosság előtt.

Marine Le Pen , a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke volt az a francia politikus, akinek Mészáros Lőrinc fémjelezte MKB Bank februárban 10,6 millió euró hitelt adott az áprilisi elnökválasztást felvezető, addig meglehetősen halódó kampányához. (Bár a kétfordulós megméretésen a hivatalban lévő államfő, Emmanuel Macron legyőzte, szélsőjobboldali elnökjelölt még soha nem kapott olyan sok,13 288 686, vagyis 41,5 százaléknyi voksot, mint ő.)  Az nem világos, hogy Marine Le Pen visszautalta-e már a pénzt – mivel az állam megtéríti a kampányköltségeit, ezt francia adófizetői pénzből tehette vagy teheti meg –, Orbán Viktorral mindenesetre már évek óta dolgoznak egy főleg szélsőjobboldali pártok képviselőiből álló frakció megalapításán az Európai Parlamentben. Kísérleteik eddig többször is kudarcot vallottak.