Franciaország;hitel;elnökválasztás;MKB;Marine Le Pen;

2022-03-09 08:58:00

Itt a bizonyíték, Mészáros Lőrinc bankjától kapott 10,6 millió eurós hitelt a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen

Meglep ez még valakit?

Franciaországban április 10-én és április 24-én tartják az elnökválasztást, az indulóknak pedig most kellett nyilvánosságra hozniuk a vagyonnyilatkozatukat.

Emmanuel Macron jelenlegi államfő egyik fő kihívője a konzervatív a Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse mellett a szélsőjobboldali Marine Le Pen, akinek a vagyonnyilatkozatából kiderül,

Az MKB neve – írja a hvg.hu – a dokumentum 21. oldalán szerepel.

Arról, hogy Marine Le Pen egy magyar pénzintézettől kapott anyagi támogatást, még február elején röppentek fel az első hírek, de akkor még nem elehetett  tudni, melyik bank volt az. Az MKB Bank – a Magyar Bankholding Zrt. néven induló szuperbank egyik tagja – Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít, ő és üzlettársa, Szíjj László 2019 januárjában szerzett 81,5 százalékos tulajdonrészt a pénzintézetben.

Ami Marine Le Pent illeti, számára tényleg mentőövvel ért fel a 10,6 millió eurós hitel, a szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (RN) elnöke ugyanis hiába fordul nagy európai bankokhoz, egyiktől sem kapott pénzt. Jellemező, hogy februárig a pénzhiány miatt visszafogott kampányt kellett folytatnia, politikai nagygyűléseket sem tartott. Azt, hogy ki intézte el neki a hitelt, egyelőre homály fedi. az újságírói felvetést, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök játszott-e a közvetítő szerepet a hitel megszerzésénél, a Nemzeti Gyűlésnél egy rövid „no comment” megjegyzéssel fogadták. A francia RTL egyik forrása azt állította, akadt egy közvetítő, de nem politikai személyiségről van szó.