Rogán Antal;Guller Zoltán;Kormányzati Tájékoztatási központ;Magyar Turisztikai Ügynökség;

2022-05-31 09:16:00

Megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség, működését Rogán Antal felügyeli

Guller Zoltán a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztosként folytatja tevékenységét.

Új korszak veszi kezdetét Magyarországon az általános digitalizációs folyamatban. Megalakul a Digitális Magyarország Ügynökség, amely egyfajta ernyőszervezetként szinte valamennyi hazai digitalizációs folyamatot egy platformra terel majd a hatékony fejlesztés és működés érdekében - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a jövőben Guller Zoltán a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztosként folytatja tevékenységét. A Digitális Magyarország Ügynökség fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. A KTK tájékoztatása szerint cél az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a hatékony és gyors ügyintézés biztosítása, hogy Magyarországot egy jól működő 21. századba vezesse át. A megalakuló ügynökség feladatokat vesz át minisztériumoktól, működését a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli.

A kormány Guller Zoltánt a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezi ki, aki a közlemény szerint „az elmúlt 6 évben nemzetközi szinten is egyedülálló és példaértékű digitális működés alapjait tette le a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozásával”. A szakember a turizmusban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnökeként folytatja munkáját.

A Guller Zoltán által vezetett MTÜ-vel kapcsolatban egyébként nemrég írtuk meg, hogy vezérigazgató-helyettese az Orbán Ráhel egykori évfolyamtársaként és barátnőjeként ismert Jakab Zsófia lett. Ami pedig Guller Zoltán „példaértékű” munkáját illeti, a 24.hu nemrég nyert pert az MTÜ ellen, miután kiderült, hogy a vezérigazgató korábbi nyilatkozatával ellentétben nem egy szakmai grémium, hanem ő maga egy személyben dönt az egyedi támogatásokról. Az ügynökség a bíróságon azzal védekezett, hogy Guller Zoltán gondolatai nem közérdekű adatigénylés tárgyai, végül azonban ki kellett adniuk, hogy kik vesznek részt a pályázat nélkül kiosztott állami támogatások elbírálásában.