háború;fegyverek;drónok;

2022-06-01 14:48:00

Erdogan vejének jó üzlet a háború

Orosz-ukrán béketárgyalásokat sürget Recep Tayyip Erdogan. A török elnök hétfőn beszélt telefonon Vlagyimir Putyinnal, akinek azt javasolta, hogy mielőbb Isztambulban találkozzon Oroszország, Ukrajna és az ENSZ delegációja. A tárgyalások az utóbbi időben holtpontra kerültek, Putyin Erdogan ötletéért, a török közvetítésért sem lelkendezik túlságosan.

A két, különben sok tekintetben egymásra utalt autokratikus elnök között eleve sok a feszültség amiatt, hogy Szíriában és a hegyi-karabahi konfliktusban ellenkező oldalakon állnak, az ukrajnai háború pedig tovább mélyítette ezt a szakadékot. Elsősorban azzal, hogy az ukrán hadsereg egyik leghatékonyabbnak bizonyuló fegyvere épp a török gyártású Bayraktar TB2 drón. Moszkva sértettségét mutatja, hogy az orosz védelmi minisztérium a háború kezdete óta legalább 45 alkalommal említette a nyilvánosság előtt a török fegyvert. A helyzetet bonyolítja, hogy az orosz erők réme Erdogan családjához kötődik. A drónt gyártó Baykar cég ugyanis Erdogan vejének, Selcuk Bayraktarnak a családi vállalkozása, amelyet testvérével, Halukkal együtt vezet.

Selcuk Bayraktar egy keddi bakui kiállításon a Reutersnek nyilatkozva mondta el, hogy az orosz tüzérségi rendszerek és páncélozott járművek Bayraktar TB2 drónokkal történő ukrajnai megsemmisítése gyakorlatilag "az egész világot" a vásárlójukká tette. Abban katonai szakértők is egyetértenek, hogy a TB2 nagymértékben segített kiegyensúlyozni Oroszország amúgy elsöprő katonai fölényét. A török drón olyan nagy hírnévre tett szert, hogy Ukrajnában hazafias sláger is született, amely az orosz csapatokat gúnyolja a "Bayraktar, Bayraktar" refrénnel.

Oroszország két hete mutatta be a saját fejlesztésű lézerfegyverek új generációját, köztük egy mobil rendszert, amelyről Moszkva azt állítja, hogy képes elvakítani a Föld körül keringő műholdakat és megsemmisíteni a drónokat is, Erdogan veje szerint azonban az ilyen fegyverek hatástalanok a TB2 ellen. Mint elmondta cége már dolgozik a továbbfejlesztett változatokon, a TB3-on, valamint egy MUIS vagy Kizilelma nevű, pilóta nélküli harci repülőgépen. A TB3 első repülését még idénre, a Kizilelmáét jövőre tervezik.

A török drón nimbusza a szomszédos országok lakossága körében is felfutóban van, olyannyira, hogy litván civil adományozók is Bayraktart vásárolnak az ukrán hadseregnek. Három és fél nap alatt több mint 5 millió eurót gyűjtöttek, s a pénzből Ukrajnának vásárolnak Bayraktar TB2 drónt. A pénzt a litván védelmi minisztériumnak utalják át, az üzletet pedig a szakminiszter bonyolítja le Ankarában.

Törökország „büszkesége” és Erdogan vejének cége azonban komoly konkurenciát kaphat az ukrán fronton. Hétfőn egy titokzatos drónról tett közzé felvételt az ukrajnai háborúban használt fegyvereket monitorozó Ukraine Weapons Tracker nevű Twitter-fiók. Az ismeretlen, függőlegesen felszálló drónt (VTOL) állítólag már használja az ukrán hadsereg. A Twitter fiókot üzemeltető szakértők sem tudták pontosan azonosítani a lencsevégre kapott pilóta nélküli szerkezetet, de becslésük szerint egy 'kamikaze''drónról van szó, amely nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az Overwatch Aerospace (Egyesült Királyság) és az Ascent Aerosystems (USA) által kifejlesztett ritka, egyszer használatos PHOLOS drón. Ugyanakkor külsőre hasonlít az izraeli Spike Firefly drónhoz, de az Ukraine Weapons Tracker úgy véli, hogy az geopolitikai okokból valószínűleg nem lehet.

Megítélésük szerint nem zárható ki, hogy az Overwatch Aerospace valamely új fejlesztésű drónjáról van szó, mert a lefotózott példány hasonlít, mindazonáltal nem azonos az eddig ismert VTOL Pholos drón korábbi bemutató modelljeivel. London áprilisban jelezte, hogy kamikaze drónokat ad az ukrán hadseregnek, ám egyelőre nem ismert, hogy valóban leszállították-e és ha igen, milyen modellt. Mindenesetre, teszik hozzá, az utóbbi időben ukrán részről több olyan sikeres csapás is történt, amelyet nehéz vagy egyenesen lehetetlen valamely eddig ismert fegyverrendszerhez kötni.