Oroszország;Ukrajna;népirtás;

Népirtásként vizsgálnák az ukrán ügyészek a gyermekek Oroszországba deportálását

Az Ukrajna orosz inváziója során elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó ügyészek azt vizsgálják, lehet-e népirtás vádjával perbe fogni azokat, akik ukrajnai gyermekeket deportálnak erőszakosan Oroszországba – idézi Irina Venediktovát a Sky News. Az ukrán legfőbb ügyész pénteken arról számolt be, hogy az orosz invázió február 24-i kezdete óta több mint 20 esetet vizsgálnak emberek erőszakos oroszországi átszállításával kapcsolatban.

Mint írják, a nemzetközi humanitárius jog szerint háborús bűnnek minősül az emberek konfliktus során történő tömeges tömeges deportálása, az 1948-as népirtásról szóló egyezmény értelmében pedig a „gyerekek erőszakos átszállítása” népirtásnak minősül, amely a háborús bűncselekmények közül a legsúlyosabb.

A ukrán Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint a háború kezdete óta 261 gyermek halt meg „az Orosz Föderáció fegyveres agressziója következtében Ukrajnában”. A sérült gyermekek száma előző nap 724 volt, a pénteki összesítés szerint viszont további 463-mal nőtt, legtöbben, 187-en Doneck megyében, míg Kijevben, ahol orosz támadás inkább csak a háború elején volt és Harkivban is több, mint százan. Azt is közölték az ügyészek, hogy a folyamatos bombázások és ágyúzások következtében 1938 oktatási intézményt ért találat, ebből 182 épület teljesen megsemmisült.