Orbán-kormány;hosszabbítás;árstop;

2022-06-06 14:00:00

Az Orbán-kormány jó intézkedésnek tartja az árstopot, június közepén dönt a hosszabbításról

Mindegyikről külön.

Orbán Viktor április 27-én jelentette be, hogy július 1-ig meghosszabbítják az élelmiszer- és üzemanyagárstop hatályát, a Magyarország Kormánya Facebook-oldalon pedig nemrég megjelent egy bejegyzés, amely szerint június közepén, vagyis két héten belül döntenek az újabb hosszabbításról.

A bejegyzés jelzi, hogy az Orbán-kormány szerint az árstop jó intézkedés, szeretné is fenntartani, és mindegyikről külön döntést hoz majd.

Az Orbán-kormány 2021. november 15-től üzemanyagárstopot hirdetett, a benzin és a gázolaj literenkénti árát egyaránt 480 forintban állapítva meg. Enélkül az árak 700 forint körül mozognak, amit a külföldi autósok már tapasztaltak is, hiszen másfél hete az Orbán-kormány a jelentős részüket kivonta a kedvezményezetti körből.

Ami az élelmiszerárstopot illeti, egy február 1-én hatályba lépett döntéssel a kabinet hét termék, a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej árát fagyasztották be, ezeket az üzletek legfeljebb a 2021. október 15-i kedvezmény nélküli áron adhatták és adhatják még két hónapon át. Árstop nélkül az élelmiszerek már 30-40 százalékkal drágultak volna.