Duda Éva;

2022-06-08 13:23:00

Van kiút - pénteken startol a ZÖME Fesztivál

Június 10-én startol a ZÖME Fesztivál, Magyarország első összművészeti zöld fesztiválja a Jurányi Házban. Három nap szól a fenntarthatóságról a művészet legkülönbözőbb nyelvein, az eseményről Duda Éva koreográfus, a fesztivál megálmodója beszélt lapunknak.

A Zöld Összművészeti Fesztivál, azaz a ZÖME Fesztivál egyedülálló kezdeményezés, a Duda Éva Társulathoz kötődik. Duda Éva pályája során számos társadalmi kérdésről készített már előadást, jellemző rá az aktivizmus és a kísérletezés. A ZÖME Fesztivál is egyfajta kísérlet. „Maga a fesztivál az én ötletemből született” – fejti ki Duda Éva – „a Jurányi Ház mint helyszín pedig kínálta magát erre a rendezvényre, többek közt itt van a társulatom bázisa is. Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője üdvözölte az ötletet, mivel a hely szellemiségéhez hozzátartozik környezetvédelem és sok jól kihasználható tér van. Rengetegen csatlakoztak a háromnapos programhoz, ami első nekifutásra még egy nagyon alacsony költségvetésű fesztivál, számunkra mégis rendkívül pozitív visszajelzés az, hogy a legtöbben magért a kezdeményezésért akarnak részt venni a fesztiválon, nem pedig a tiszteletdíj miatt”

A fesztiválon többek között szerepel a Duda Éva Társulat Wonderland című előadása, mely épp a környezetrombolás témájában született még 2019-ben, épp a pandémia előtt. A korlátozások idején nem sokat játszhatták, most pedig a fesztivál záró programja lesz a táncelőadás. Sok művészt foglalkoztat a Bolygó jövője, így a ZÖME Fesztivál programját könnyebb volt összeállítani, mint azt a szervezők elsőre gondolták. „Az ember nem is hinné, mennyi olyan projekt és kezdeményezés van, amelynek a környezetvédelem áll a fókuszában. Különleges rendezvénynek ígérkezik a fesztivál, ugyanis mindenki a saját szemszögéből és a saját művészetén keresztül beszél majd a fenntarthatóságról, újrahasznosításról vagy épp a klímavédelemről. A Dumaszínház humorral közelíti meg a témát, a k2 Színház előadása, a Búcsúkoncert eléggé megrázó lesz, a harmadik estén, a Wonderland pedig a tánc nyelvén szólal meg, hangulata néhol szívszorító, néhol humoros, de az egész fesztiválnak az a lényege és üzenete, hogy tehetünk valamit, hogy van kiút.” – hangsúlyozza a koreográfus.

A ZÖME Fesztiválon nemcsak előadások láthatók, lesznek szakmai beszélgetések, workshopok és gyerekprogramok is. Alapvetően jellemző lesz a fesztiválra az edukációs jelleg, hiszen a fenntartható jövő érdekében újra kell tanulnunk a hétköznapjainkat. Életünk számos szegmenséről esik majd szó, sokat tanulhatunk a kísérőprogramokon a tudatos étkezésről, a vásárlásról és az öltözködésről, lesz öko-divatbemutató is, az eseményen részt vesz Szűcs Edit ruhatervező és Vetlényi Alma divattervező is. A civilek élete központi téma lesz, de Duda Éva kiemeli, az előadóművészeti érát is megszólítják: „Papp Endre kezdeményesére indult el A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt, melynek szakmai fórumát a fesztiválon tartjuk. Meghívtuk gyakorlatilag az összes fővárosi és vidéki kőszínházat, továbbá a függetleneket. Nagyon sokat várok ettől a találkozótól, végre elindulna egy diskurzus a gyakorlati kérdésekről: hogyan lehet optimalizálni az energiát, mi legyen a már nem játszott előadás díszletével, jelmezével. Ha ezek az intézmények egymással is kommunikálnának, együttműködnének, valójában rengeteg pénzt spórolnának meg. Én például már évek óta igyekszem újrahasznosítani a jelmezeket, díszleteket, és úgy gondolom, hogy már a létrehozásnál gondolkodni kéne az újrahasznosíthatóságban, hogy alkotóként ne csak a végeredményre koncentráljunk.”

Duda Éva egy korábbi interjújában említette, hogy elkezdett filmezéssel is foglalkozni, a ZÖME Fesztiválon látható rövidfilmes projektjéről így nyilatkozik: „Egy apokaliptikus jövőben játszódik, alig van élet a Földön, a szereplők az életet és a társakat keresik és a remény hajtja őket. Az alkotás folyamatának eredője némiképp a frusztráció: zavar egy téma, és ezért beszélni akarok róla. Ha a nagyhatalmak nem tesznek eleget, akkor több felelősség hárul ránk, és több fronton kell róla beszélni. Művészként ezt feladatomnak is tekintem.”