Orbán-kormány;fogyasztóvédelem;adó;Ryanair;extraprofit;

2022-06-10 11:13:00

Gyorsan jött a válasz, az Orbán-kormány fogyasztóvédelmi eljárást indít a Ryanair ellen

Elfogadhatatlan a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlata.

A Ryanair csütörtökön jelentette be, hogy utasonként 3900 forintot kér az Orbán-kormány által a légitársaságokra is kivetett extraprofitadó miatt, amire Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől jött a válasz, mégpedig az, hogy a tárcavezető

a cég ellen. E szerint a kabinet minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. Előre jelezték: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel. „A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát” – írta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

A közlemény szerint a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

A miniszter közleménye után nem sokkal jelentkezett a Fővárosi Kormányhivatal, amely jelezte, azonnal elindította a fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben.