gázvita;Norvégia;rezsicsökkentés;

2022-06-14 06:00:00

Egy, csak egy

Egyetlen ország van Európában, amelyik nem igyekszik jóban lenni az eurázsiai kontinens második legnagyobb olaj- és gázvagyonát birtokló Norvégiával. Nemhogy nem igyekszik: kifejezetten keresi a lehetőséget, hogy a semmiért is konfliktust generáljon vele. Sőt, a semminél is kevesebbért – nagyjából mínusz hetven milliárdért (ennyit adna a norvég fél a hazai civilek közhasznú projektjeire, cserébe csupán annyit kérve, amelyet minden más támogatott tagállam esetében is: hogy ne a kormányhatalom döntse el, ki kaphat, és ki nem kaphat a pénzből).

Egyetlen ország van Európában, amely hosszú távon is szívesen fizet akár a tőzsdei (világpiaci) árnál is többet az orosz gázért, bőkezűen finanszírozva ezzel Oroszország Ukrajna ellen indított rablóháborúját. A tanulságos ellenpélda Bulgária, amely hajón érkező folyékony földgázt vásárol, egyharmaddal kevesebbért – no nem a mi gázárunknál, hanem annál a baráti árnál, amennyiért ők korábban az orosz gázt kapták.

Egyetlen ország van Európában, amelynek a miniszterelnöke a választási kampányban körbehaknizta a mindannyiunk adójából élő médiát azzal az állítással, hogy a rezsicsökkentés garanciája az „olcsó” orosz gáz. Mint mára kiderült, egyrészt a nekünk szánt orosz gáz nem olcsó, hanem minden bizonnyal a legdrágább Európában. Másrészt a rezsicsökkentés garanciája nem az ezek szerint méregdrága orosz gáz, hanem az időközben kivetett százféle különadó. A közpénzzel etetett sajtó hetekben mérhető műsoridőt áldozott a rezsihazugság felhangosítására április 3. előtt, ellenben egy másodpercet sem adott eddig a hamis mondatokat megcáfoló tények ismertetésére.

És egyetlen ország van Európában, amelyiknek az irányítói ezt a szédelgést értékmentes, érdekelvű külpolitikának nevezik. Annak ellenére, hogy a magyar emberek érdekeivel nyilvánvalóan ellentétes. És annak ellenére is, hogy egyáltalán nem értékmentes: a szóban forgó ország vezetése egyre látványosabban azonosul azzal a pusztító, perverz nacionalizmussal, amelynek a nevében Oroszország megpróbálja megsemmisíteni az ukrán nemzetet.