Németh Szilárd;Csepel;futball;gyerekek;kitiltás;

2022-06-14 10:54:00

A birkózók után a futballozó gyerekeket is kitilthatják Németh Szilárd csepeli sportbirodalmából

A birkózóakadémia mintájára szorítaná ki a csepeli gyerekeket a Béke téri sporttelepről Németh Szilárd által gründolt alapítvány – állítja a Csepel Utánpótlás Sportegyesület és a Csepel FC SE elnöke, akik most nyílt levélben kérik arra Németh Szilárdot, hogy „tegye lehetővé számukra, hogy július elsejétől is használhassák a Béke téri sporttelepet”.

A Hollandi úti birkózócsarnokot felépítő és működtető Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) a kormány támogatásával 2020 decemberében azzal a céllal vásárolta meg a Csepel SC-t teljes ingatlanvagyonával együtt Jellinek Dániel ingatlanfejlesztő cégétől, hogy a kerületi sportszervezetekkel és önkormányzattal összefogva felvirágoztatja Csepel sportéletét. Az éppen összeolvadó Csepel FC SE és a Csepel Utánpótlás Sportegyesület azonban attól tart, hogy a Németh Szilárd által életre hívott alapítvány csak a szintén a rezsibiztos által létrehozott, egyelőre igazolt játékosokkal nem rendelkező új egyesületnek engedi meg a Béke téri sporttelep használatát. Három edzőjüket már át is csábított a KIMBA által létrehozott új egyesület. Félelmüket megalapozza, hogy Németh Szilárd tavaly úgy tiltotta ki a Csepel FC komplett egyesületét a pályáról, hogy a fia is az egyesület igazolt versenyzői közé tartozott. Ezt később egy megállapodással feloldották.

De a csepel.info információi szerint a Csepel SC most bejelentette, hogy június 30-a után már csak azok a gyerekek focizhatnak tovább a Béket téri sporttelepen, akik Németh Szilárd új szakosztályának a tagjai. Mint az érintett sportklub közösségi oldalán írják: a Csepel FC SE-t az elmúlt csaknem két hónapban rendszeresen bombázták olyan „ajánlatokkal”, miszerint ha kihátrál az egyesülésről szóló megállapodásból, akkor maradhat a Béke téri stadionban; viszont ha kitartanak mellette, akkor 2022. július elsejétől ki tiltják őket a létesítményből, miközben a Csepel FC-nek a Béke téri stadion a megépülés óta az az otthona.

Az egyesületek szerint a kitiltás veszélye nem csupán a futballozó gyerekeket veszélyezteti, információik szerint „ a kerületben működő, más sportágakban tevékenykedő egyesületek is hozzájuk hasonló ajánlatokat kapnak, veszélyeztetve így közel 1000 gyermek sportolási lehetőségét”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Csepel SC a vasmű szétesése után alapítványi tulajdonba került a Béke téri sportteleppel együtt. Az alapítványtól Jellinek Dániel ingatlanmogul vette meg a klubot és elő is állt egy nagyszabású fejlesztés tervével. Az önkormányzat az építkezés megakadályozására változtatási tilalmat rendelt el. Németh pedig minden követ megmozgatott, hogy megszerezze a 10 hektáros sporttelepet. Végül a KIMBA kapott állami támogatást a Csepel SC Alapítvány alapítói jogait gyakorló cég megvásárlására. Németh később a Diákvárosról szóló törvénybe becsempészve kiemelt beruházássá minősíttette a sporttelep átépítését, felülírva az önkormányzat változtatási tilalmát. A megkerülésükkel készített egy 52,5 milliárdos fejlesztési tervet, amelyről már kormány-előterjesztés is lett. A sporttelepet birtokló alapítvány kuratóriumába régi jól bevált embereit ültette, köztük a KIMBA kuratóriumi elnököt Süle Lászlót és a XVIII. kerület volt polgármesterét Ughy Attilát, valamint a Németh polgármestersége idején virágzó XVIII. és a XXI. kerület cégei közti személyi átfedések, rokoni keresztbefoglalkoztatások és megbízatások néhány szereplőjét.

Az ügy hátterében álló politikai csatározásról ebben a cikkünkben olvashatnak.