elbocsátás;jogsértés;jogerős ítélet;Színház- és Filmművészeti Egyetem;Faur Anna;

2022-06-16 22:05:00

Ítélt a bíróság, jogsértő volt, hogy Faur Annát, az SZFE volt tanárát bosszúból kirúgták a véleményéért

A TASZ szerint az ítélet példaértékű, mert nem lehet a munkavállalókat elhallgattatni, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját érdekeit védje a munkahelyén.

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki az Színház- és Filmművészeti Egyetemről, elbocsátásának indoka valójában megtorlás volt; az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Népszavához eljuttatott közleményéből. A jogvédő szervezet képviselte ugyanis az SZFE tanárát a perben, akit – ahogy arról lapunk is beszámolt – még 2020 novemberében bocsátottak el, indoklás nélkül.

Faur Anna ugyanis élesen bírálta a felsőoktatási intézményben 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A tanár a TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg:

A jogvédők arra is felhívják a figyelmet, hogy a jogerős ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet egy munkavállalót sem elhallgattatni a kirúgás fenyegetésével. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.