Európai Unió;Orbán Viktor;vétó;

2022-06-18 18:56:00

Petíciót indítottak, hogy Orbán Viktor ne vétózhasson többé az Európai Unióban

Vlagyimir Putyin orosz vagy Xi Jinping kínai elnöknek tényleg csak arra van szüksége, hogy a 27 tagország állam- és kormányfői közül egyet beszervezzen.

Demokratikus európát akarunk, egy olyan európár, amely halad előre, és amely tudja, hogyan kell védekeznie diktátorokkal és a demokrácia ellenségeivel szemben – hangzik az a petíció, amelyet EP-képviselők indítottak útnak, hogy a 27 EU-tagország állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban megszűnjön az egyhangú döntések gyakorlata, és senki ne fenyegethessen vétóval úgy, ahogyan azt Orbán Viktor tette legutóbb az Oroszország elleni olajembargó, illetve a háborús uszító Kirill pátriárka esetében. 

A petíció a Vessünk véget annak, hogy Orbán Viktor zsarolja az EU-t! címet viseli. Megállapítása szerint a vétó antidemokratikus, hiszen a 27 közül elég mindössze egy elnök vagy miniszterelnök, hogy megvétózzon olyan jobb döntéseket, amelynek a hatásait az EU-tagországok 450 millió lakója élvezhetné. Ezt látszik abban, hogy

Mindez azt jelenti – hívja fel a figyelmet a petíció –, hogy a többségi akarat, egy-egy vétón múlik, így Vlagyimir Putyinnak vagy Xi Jinping kínai elnöknek tényleg csak arra van szüksége, hogy a 27 tagország állam- és kormányfői közül egyet beszervezzen, és meg tudja bénítani, sőt, távolról irányítani a brüsszeli döntéshozatali mechanizmust. „Ez nem az, ahogyan előre tudunk lépni. Ez az, ahogyan a saját utunkban állunk – vonja le a következtetést a petíció. Azok névsorában, akik kezdeményezték, Daniel Freund német zöldpárti, illetve Sven Simon német európai néppárti EP-képviselő és Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, egykori liberális EP-frakcióvezető neve is szerepel.

Az aláírásgyűjtést öt nappal ezelőtt indították el, eddig több mint 3600-an szignálták.

Nemrég az Európai Bizottságban már született egy terv, hogyan lehetne kihúzni Orbán Viktor és mindenki más méregfogát, aki  egy-egy magánakcióban vétóval fenyeget. Ez egyszeri alkalom lenne, és úgy nézne ki – szellőztette meg a Der Spiegel –, hogy az orosz olajat hatalmas importvámokkal sújtják, olyan magasakkal, hogy Vlagyimir Putyin rezsimjének egyszerűen ne érje meg itt eladni többé.