Európai Bizottság;vám;olaj;import;embargó;

2022-06-07 15:35:00

Megvan a terv, hogy Orbán Viktor soha többé ne zsarolhassa az Európai Uniót

Importvámokkal akarják az elviselhetetlenségig drágítani az orosz olajat

Importvámmal akadályozná meg az Európai Bizottság, hogy néhány EU-tagország felmentést harcoljon ki magának az Oroszországot sújtó olajembargó hatálya alól – írja a Der Spiegel. A német hírmagazin vasárnapi cikke szerint bizottsági körökben már alakul a terv, hogy az Oroszországból érkező olajra olyan magas importvámokat vessenek ki, amelyek miatt Vlagyimir Putyin rezsimjének egyszerűen nem éri meg eladni itt többé. 

Az Európai Bizottság Orbán Viktor vétófenyegetései miatt gondolkodik importvámokon, nemrég ugyanis a magyar miniszterelnök hiúsította meg az Oroszország elleni teljes olajembargót, és harcolta ki, hogy a Barátság kőolajvezetéken még érkezhessen Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába az orosz energiahordozó.

Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy a leválás az orosz olajról a magyar gazdaságra ledobott „atombombával” érne fel, bár az finoman szóva kétséges, hogy igazat mondott-e a költségekről és az átálláshoz szükséges idő hosszáról.

Az Oroszország elleni olajembargó az EU-s szankciók hatodik körének a részeként lépett hatályba. Egyhangú döntésre, minden EU-tagország vezetésének a jóváhagyására volt szükség hozzá, az importvámról szólóhoz viszont elég a minősített többség az Európai Unió Tanácsában.