Nagy-Britannia;hadsereg;vezérkari főnök;orosz-ukrán háború;

2022-06-19 21:27:00

Az új brit vezérkari főnök szerint egy Európában bevethető, Oroszországot legyőzni képes hadseregre van szükség

„Mi vagyunk az a nemzedék, amelynek fel kell készítenie a hadsereget arra, hogy képes legyen egyszer ismét Európában harcolni” – vélekedett.

Nagy-Britanniának egy Európában bevethető, Oroszországot legyőzni képes hadseregre van szüksége – ekképp vélekedett Patrick Sanders tábornok, a brit hadsereg új vezérkari főnöke egy belső üzenetben, amelyhez a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató is hozzájutott.

A hadsereget a múlt hét óta vezető Sanders szerint az Ukrajna elleni orosz invázió rámutat annak szükségességére, hogy képesek legyenek „megvédeni az Egyesült Királyságot, továbbá képesek legyenek harcolni és megnyerni háborúkat a terepen”. A hadseregnek és a szövetségeseknek „képesnek kell lenniük arra, hogy (…) legyőzzék Oroszországot”.

A tábornok az üzenetben megjegyezte, hogy ő az első vezérkari főnök 1941 óta, aki egy olyan „szárazföldi háború árnyékában veszi át a hadsereg vezetését, amelyben egy nagyobb szárazföldi hatalom is részt vesz”.

„Oroszország Ukrajna elleni inváziója hangsúlyossá teszi alapvető célunkat, amely az Egyesült Királyság védelme, és a képesség a harcra és háborúk megnyerésére a terepen, továbbá megerősíti annak követelményét, hogy képesek legyünk elrettenteni az orosz agressziót az erővel való fenyegetéssel” – fogalmazott.

Sanders szerint célja, hogy „felgyorsítsa a mozgósítást és a hadsereg modernizálását a NATO megerősítése érdekében, és megtagadja a lehetőséget Oroszországtól, hogy további területeket foglaljon el Európában (…),

Az Ukrajna elleni orosz invázió megváltoztatta a kilátásokat a hadsereg számára, amelynek állományát a tervek szerint csökkentették volna a következő években. A kormány még tavaly márciusban jelentette be, hogy tervei szerint 2025-re 72 500-ra csökkenti a hadseregben szolgáló katonák számát.

A londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies) agytröszt 2020-as adatai szerint Oroszország a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 4,14 százalékát, az Egyesült Királyság pedig 2,33 százalékát fordítja a hadseregére.