Állami Számvevőszék;eseti bizottság;Országgyűlés;

2022-06-20 12:48:00

Nyolc tagja lesz az Állami Számvevőszék elnökét jelölő eseti bizottságnak

Nagy meglepetés aligha várható, a kétharmad fényében de facto puszta formalitásnak tűnik a procedúra. 

Felkerült a Parlament honlapjára az az előterjesztés, mely az Állami Számvevőszék elnökét jelölő eseti bizottság felállításáról rendelkezik.

A Kövér László által jegyzett előterjesztés szerint a testület nyolc tagból fog állni, akiknek személyére a képviselőcsoportok tesznek indítványt az alábbiak szerint:

A bizottság elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki képviselőcsoportok a bizottságitagságra jelöltek köréből terjesztenek elő egyeztetett javaslatot. Ennek alapján az Országgyűlés elnöke fog előterjesztést tenni a képviselőknek, melyről vita nélkül döntenek. A bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben. A bizottság megalakulása során tagot nem jelölő képviselőcsoport a bizottság fennállása alatt bármikor jelölhet tagot, akit az eredeti eljárásnak megfelelően választ meg az Országgyűlés. Valaki akkor válhat az Állami Számvevőszék elnökjelöltjévé, ha legalább öt bizottsági tag igen szavazatát megkapta. 

Az eseti bizottság létrehozására azért van szükség, mivel a jelenlegi elnök, Domokos László megbízatása július 5-én lejár. Amennyiben a korábbi fideszes képviselő ismét hosszabbíthat, úgy újabb 12 évre választhatják meg a közpénzek törvényes felhasználása felett őrködő állami hivatal vezetőjét.