Dmitrij Medvegyev;Oroszország;Egyesült Államok;diplomácia;párbeszéd;vélemények;

2022-06-20 16:10:00

Medvegyev az amerikai tárgyalásokról: „hadd rohanjanak vagy másszanak vissza maguktól, és könyörögjenek érte”

Az előző orosz elnök az Egyesült Államokkal való „bevált kommunikációs módszerként” utalt arra, amikor is állítólag Nyikita Hruscsov néhai szovjet vezető az 1960-as ENSZ-közgyűlésen a cipőjével verte az asztalt.

Dmitrij Medvegyev előző orosz elnök szerint nincs szükség arra, hogy jelenleg tárgyaljanak az Egyesült Államokkal, hagyni kell, „hadd rohanjanak vagy másszanak vissza maguktól, és könyörögjenek érte”.

A jelenleg az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi tisztségét betöltő Medvegyev a RIA Novosztyi orosz hírügynökség kérdésével kapcsolatban adott hangot eme meggyőződésének Telegram-csatornáján. E szerint újabban sokan mondják azt, hogy nagyon fontos az emberiség számára, hogy haladéktalanul megkezdődjenek a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről szóló orosz-amerikai START-3 (Új START) szerződés meghosszabbításáról vagy egy újabb megállapodásról szóló tárgyalások.

Medvegyev szerint ez az elnök döntésétől függ, ám ő, mint az Új START-ot 2010-ben (Barack Obama akkori amerikai elnökkel – a szerk.) aláíró személy úgy gondolja, hogy az idő jelenleg a legkevésbé alkalmas a tárgyalásokhoz. Emlékeztet arra, hogy a helyzet ebből a szempontból már tavaly is nehéz volt, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök is említett, aki a diplomáciai jegyzékváltást és a Joe Biden amerikai elnökkel való telefonbeszélgetést követően hosszabbította meg további öt évvel a START-3-at.

„És most minden: holtsáv” – fogalmazott Medvegyev, aki szerint jelenleg semmilyen kapcsolatuk nincs az Egyesült Államokkal jelenleg, a kapcsolatok „nulla kelvinen” (abszolút nulla fokon – a szerk.) vannak. A volt orosz elnök úgy vélekedett, hogy jelenleg nincs is szükség arra, hogy felmelegítsék őket, nincs szükség arra, hogy tárgyaljanak Washingtonnal.

„Mellesleg van egy bevált kommunikációs módszer Amerikával ebben az ügyben, cipővel az ENSZ pulpitusán. Valamikor működött…” - fogalmazott.

Medvegyev ezzel arra a legendás esetre utalt, amikor is Nyikita Hruscsov néhai szovjet vezető az 1960-as ENSZ-közgyűlésen állítólag a cipőjével verte az asztalt, miközben a szónok arról beszélt, hogy a Szovjetunió „bekebelez” kelet-európai területeket.