Magyarország;Ukrajna;gabonaexport;orosz-ukrán háború;élelmezés;válság;migráció;Oroszország;kőolaj;földgáz;

2022-06-20 18:55:00

Magyarország felajánlotta, hogy elősegíti az ukrán élelmiszer-szállítmányok gyors áthaladását

Az ajánlat az uniós külügyminiszterek hétfői, luxembourgi tanácskozásán hangzott el.

Magyarország felajánlotta, hogy elősegíti az ukrán élelmiszer-szállítmányok gyors áthaladását – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek hétfői, luxembourgi tanácskozásának szünetében az MTI jelentése szerint.

A tárcavezető úgy fogalmazott, „ördögi körbe lépett a világ”; az Ukrajnában zajló háború globális élelmiszerellátási válságot okozhat, amely „újabb migrációs hullámok veszélyével járhat”.

Szijjártó szerint az „ördögi kört” négy tényező alakítja, ezek a háborús inflációs környezet, az orosz és ukrán mezőgazdasági termelési és exportkapacitások csökkenése, s az ennek nyomán előálló áremelkedés. Ezek mellett nagyban hozzájárul a problémához az alternatív források hiánya, valamint az, hogy Oroszország, Ukrajna és Belarusz is fontos szereplője a globális műtrágyapiacnak – tette hozzá.

Mint mondta, jelentős energiákat emészt fel a narratívákról szóló vita, pedig ehelyett inkább a megoldásra kellene koncentrálni.

A tárcavezető rámutatott arra, hogy Oroszország és Ukrajna eddig a világ búzaexportjának 30 százalékát adta, ami a napraforgó esetében 80 százalék volt, s más fontos áruk tekintetében is fontos szerepet töltött be.

A miniszter elmondása szerint Magyarország nagyjából a dupláját tudja előállítani az általa elfogyasztott élelmiszernek.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, hogy nincs semmiféle fennakadás Magyarország kőolaj- és földgázellátásában, s a kormány nem is számít rendkívüli eseményekre ezen a téren, továbbá a gáztárolók feltöltése is az előzetes tervek szerint halad.

A tárcavezető az orosz olajfüggőség enyhítésével kapcsolatban fontosnak nevezte a diverzifikáció lehetőségének megteremtését, amelynek sorsa azonban szerinte jelenleg nem a magyar kormány kezében van. "Az Európai Bizottság jó lenne, ha csipkedné magát egy kicsit itt ebben a helyzetben, és valamifajta hihető, realisztikus menetrendet kapnánk arra, hogy a Horvátországon keresztül történő szállítási kapacitás bővítése milyen menetrend szerint fog történni" – mondta.