Izrael;Naftali Bennett;Jair Lapid;izraeli parlament;feloszlatás;új választás;

2022-06-20 19:42:00

Az izraeli kormányfő és külügyminiszter megállapodott, feloszlatják a parlamentet, új választásokat írnak ki

A koalíciós megállapodás értelmében Jaír Lapid külügyminiszter lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke.

Feloszlatják az izraeli parlamentet, a kneszetet, a koalíciós megállapodás szerint Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke – jelentette hétfőn az MTI a Kan izraeli közszolgálati rádióra hivatkozva.

Naftali Bennett, a jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, aminek értelmében Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

A rádió értesülése szerint a kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és két hét múlva veheti át a kormánykoalíció vezetését Lapid.

Nir Orbach, a miniszterelnök Jobbra (Jamina) nevű pártjának képviselője korábban közölte Bennettel, hogy támogatni fogja az ellenzéki Likud párt által szerdán benyújtani tervezett indítványt a törvényhozás feloszlatásáról, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párt egy másik tagja, Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, emiatt megszűnt a kormány többségi támogatása a kneszetben, a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Szilman a helyi média értesülése szerint távozása előtt ígéretet kapott a Likudtól, hogy a korábbi miniszterelnök Benjámin Netanjahu vezette új kormányban vezethetné az egészségügyi tárcát. A helyi média arról is beszámolt, hogy Nir Orbach is tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna.

Bennett és Lapid miniszterelnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint azt közölte, hogy

A rádió szakértői szerint a Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot, az őszi zsidó ünnepek miatt azonban leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása.