Szijjártó Péter;kitüntetés;Oroszország;földgázellátás;energiaellátás;

2022-06-21 08:21:00

Szijjártó Péter nem is gondolkodott el azon, hogy visszaadja-e az oroszoktól kapott „Barátságért” kitüntetést

Szerinte érdemes lenne azt is megkérdezni, miért fogadta Gyurcsány Ferenc a saját házában Vlagyimir Putyint korábban.

Nem gondolkodott még azon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon, hogy vissza kellene adni az Oroszországtól kapott „Barátságért” kitüntetést -  ezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A csatorna azt firtató kérdésére a politikus úgy fogalmazott:

Az interjúban több különböző témában is kérdezték a minisztert. Az interjú első részében szó esett például arról, hogy a kormány nem támogatja a globális minimumadót, ezzel kapcsolatban Szijjártó emlékeztetett, a globális minimumadó ötlete évek óta tematizálja a világgazdasági diskurzust. Szerinte a globális minimumadó plusz adóterhet jelentene a termelővállalatokra, amelynek következtében munkahelyek ezrei, tízezrei kerülnének veszélybe Magyarországon. Ugyanakkor a kormány úgynevezett extraprofit adóját a termelővállalatokra nem vetik ki. A globális minimumadó Magyarország versenyképességének romlását jelentené, ezért ebben a formában jelenleg nem tudják támogatni - közölte.

A földgázellátással kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, telefonon beszélt a Gazprom vezérigazgatójával, s rögzítették, abban az esetben is biztosított a földgázellátás, ha egyes országokba a Gazprom leállítaná a gázszállítást. A gázellátásról szóló, tavaly szeptemberben megkötött szerződés 15 évre szól az oroszokkal, arra a kérdésre, hogy lehet az, hogy Magyarországnál csak Litvánia veszi drágábban a gázt, azt mondta, a hosszútávú szerződések titkosak, az orosz és a magyar szerződésaláíró vállalat tudja a részleteket. Szijjártó Péter állítása szerint azt nem tudja, a régióban a többi ország mennyiért veszi a gázt, de a szerződés szerinte jóval kedvezőbb, mint amit a szocialisták kötöttek 1995-ben. Eztán arról beszélt, hogy „a földgázellátás nem egy filozófiai, ideológiai kérdés”. Szerinte a Fidesz-kormány megteremtette azt a helyzetet, hogy Magyarország minden irányból tud földgázt venni, az pedig nem rajtuk múlik, hogy a minket körülvevő országoknál nem sikerül új földgázforrást kitermelni, vagy más országok nem végezték el a feladataikat.

Az energiaügyi függetlenség és Paks 2 vonatkozásában a miniszter úgy vélekedett, szerinte a legkisebb függőséget az jelenti, ha egy ország saját atomerőművet épít, hiszen onnantól kezdve csak fűtőelemet kell vásárolni. Szerinte nem véletlen, hogy a brüsszeli szankciócsomagok közül a legelső kimondta, hogy semmilyen módon nem része a szankciócsomagoknak a nukleáris energia.