Jaroslaw Kaczynski;Lengyelország;miniszterelnök-helyettes;lemondás;orosz-ukrán háború;

2022-06-21 10:55:00

Lemondott a lengyel miniszterelnök-helyettesi pozícióról Jarosław Kaczyński

Eredetileg korábban tervezte, az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt várt mostanáig.

Lemondott a lengyel kormányfőhelyettesi posztról Jarosław Kaczyński, aki ezentúl csak a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökeként tervezi folytatni munkáját - ezt a politikus maga jelentette be kedd reggel közölt interjújában. – Benyújtottam lemondásomat a kormányfőhöz, el is fogadta. Tudomásom szerint az államfő is aláírta – közölte a PAP hírügynökséggel. Mint mondta, a miniszterelnök-helyettesi poszton Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter váltja majd fel. Ez egy teljességgel természetes döntés. Háború van, ő pedig védelmi miniszter, rendkívüli helyzetben nagy előnyei vannak az ilyen összekapcsolódásnak – jegyezte meg.

Kaczyński – aki sokak szerint Lengyelország de facto vezetője – már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, akkor azt mondta, hogy már év elején távozik posztjáról. Döntését a keddi beszélgetésben is a PiS hatékonyabb irányításának szükségességével hozta kapcsolatba a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Megerősítette, hogy távozását az ukrajnai háború miatt halasztotta el eddig.

Négy hónappal rövidebb ideig akartam a kormányban dolgozni, de kitört az ukrajnai háború - mondta, hozzátéve, a háború friss fejleményei is azt mutatják, hogy nem tudni, mikor ér véget. – Tudvalevő viszont, hogy körülbelül mikor lesz a választás, ezért döntenem kellett, és döntöttem is – fogalmazott.

Jarosław Kaczyński 2020 októberében lett a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelő miniszterelnök-helyettes, de megtartotta a 2003 januárja óta megszakítás nélkül betöltött pártelnöki tisztségét is. A kormányfőhelyettesi poszt vállalását korábbi sajtónyilatkozataiban is átmenetinek nevezte, és jelezte, hogy bizonyos feladatok befejezése után „igazi foglalkozásához, vagyis a pártvezetéshez” tér vissza. A keddi interjúban úgy értékelte, sikerült teljesítenie a kitűzött tervét, de persze rögzítette, hogy a terv nem foglalta magában az ukrajnai háborút.

Kaczyński előzőleg a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvény előkészítését nevezte a miniszterelnök-helyettesi poszton elvégzendő egyik kiemelt feladatának. A jogszabályt a lengyel parlament márciusban elfogadta. – Úgy akarunk fegyverkezni, hogy az országunkkal szembeni esetleges támadás teljesen ésszerűtlen vállalkozás legyen – nyilatkozott erről kedden Kaczyński. Bejelentette továbbá, hogy a kormányba új minisztert neveznek ki Zbigniew Hoffmann, a kormányfői hivatal helyettes vezetőjének személyében. Hoffmann az eddig Kaczyński által irányított, a miniszterelnökség keretében működő nemzetbiztonsági és védelmi bizottság titkára is volt, miniszterként pedig átveszi e testület irányítását. A bizottság a védelmi, az igazságügyi, a belbiztonsági és a külügyi tárca működését hangolja össze.