Iványi Gábor;Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség;egyház;Orbán-kormány;

2022-06-22 13:59:00

Iványi Gábor: Sokan imádják a fenevadat

Megpróbálunk végigmenni azon az úton, amit az új egyházi törvény kitalált, de ez olyan út, amin nem lehet célba érni soha – jelentette ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

Iványi Gábor lelkész keddi tájékoztatóján sokadszor emlékeztetett arra, hogy alkotmánysértő módon elvették tőlük azt az egyházi státuszt, amit még a Kádár-korszakban, nyolc évig tartó küzdelem után sikerült megszerezniük.

A „rendszerváltó Fidesz” egyesületté minősítette vissza egyházát. A lelkész hasonlata szerint olyan ez, mintha valakinek megkérdőjeleznék az emberi mivoltát, és csak emberszabásúként folytathatná az életét. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség később értesítést kapott arról, hogy elérte az úgynevezett „nyilvántartásba vett egyház” szintjét, aztán – miután tavaly újra gyűjthetett egyszázalékos adófelajánlásokat, és mintegy 40 ezren rendelkeztek a javára – a bíróság megadta számára a „bejegyzett egyház” minősítést.

Bár ez még mindig nem a korábbi, teljes jogú státuszt jelenti, az ügyészség fellebbezett. Az ügyészség azzal érvelt, hogy ehhez a fokozathoz öt éven keresztül kell legalább évi 4 ezer egyszázalékos felajánlást kapni – számolt be Iványi Gábor. Felhívta rá a figyelmet, hogy az esetükben meglévő 40 ezer támogató bőven meghaladja az elvárt mennyiséget. Az ügyészség fellebbezéséről majd a bíróság dönt. Az egyszázalékos adófelajánlásokból befolyt 315 millió forintot a költségvetés automatikusan megduplázná, ha a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség „bevett egyháznak” számítana. Ettől az összegtől azonban elesnek – említett példát arra, hogy milyen hátrányokkal jár az egyházi státusz megvonása.

Iványi Gábor hangsúlyozta, egyházukban hitvallási kérdés, hogy szolidárisak legyenek. A pénzt nem az egyház templomgombjának kifényesítésére és egyéb homályos célokra, a lelkészek fizetésére vagy üdültetésére költik, hanem a rászorulók megsegítésére. Elmondása szerint az állam mintegy 12 milliárd forinttal tartozik nekik.

– bírálta Orbán Viktort és kormányát. Megjegyezte, ha méltatlanul bántanák Orbánt vagy akár Putyint, akkor mellettük is kiállna. Őket azonban nem bántják méltatlanul, sőt: sokan inkább „imádják a fenevadat”.

A lelkész kitért arra is, hogy egyházuk felsőoktatási intézménye, a Wesley János Lelkészképző Főiskola a „minisztériumok átszervezése miatt” idén még egyetlen fillért sem kapott a számára járó normatív támogatásból. Közoktatási intézményeiktől már korábban elvonták azt a forrást, amelyből addig a diákok étkeztetését biztosították.

Iványi Gábor hosszan sorolta, hogy mennyi mindent tesznek a rászorulók – a szegény sorban nevelkedő gyerekek vagy például a menekültek – érdekében, majd bemutatott egy NAV-os kérdőívet: az adóhatóság ezt azoknak küldte ki, akik munkaviszonyban állnak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel. A hivatkozási alapot az egyház ellen folyó ellenőrzés adta, a címzetteket „tanúként” keresték meg. „Lényegében arra kérik a munkavállalót, hogy jelentse fel a munkaadóját” – értékelte a dokumentum tartalmát a lelkész. Az adóhatóság azt is közölte: ha valaki nem tölti ki a kérdőívet, akkor az illetőt behívhatják személyes meghallgatásra. Iványi Gábor úgy tervezi, hogy az egyháza elleni fellépésről az Európai Unió vezetőit is tájékoztatni fogja.