alkotmánymódosítás;önkormányzati választás;Kocsis Máté;EP-választás;

2022-06-21 19:47:00

Vármegyékre nevezné át a megyéket a Fidesz, egy napon tartanák az EP- és az önkormányzati választást

Kocsis Máté újra módosítaná az Alaptörvényt ezért.

Tizenegyedszer is módosítaná a gránitszilárdságú Alaptörvényt a Fidesz, amelynek parlamenti frakcióvezetője, Kocsis Máté kedden  javaslatot nyújtott be arról, hogy

Ezt az Országgyűlésnek kétharmados többséggel kellene elfogadnia, ami a Fidesznek 135 képviselővel meg is van a 199 fős törvényhozásban.

Ha az önkormányzati és az EP-választást egy napon tartják, azzal a Fidesz, illetve az Orbán-kormány rendkívül nehéz helyzetbe hozza az ellenzéket. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfó sajtótájékoztatón azt mondta, jó ötletnek tartja és meg is szavazná, hogy az önkormányzati és az EP-választást egy napon tartsák. Szerinte ez nem érinti hátrányosan az önkormányzati képviselőket, a mandátumuk ugyanabban az időpontban jár le. Ő – fűzte hozzá – nem is érti az ellenzéki érveket, ha ugyanis a Fidesz-KDNP erőfölényben van, egy kampányt könnyebb levezényelni, mint kettőt.

Magyarországon 1949-ig léteztek vármegyék a közigazgatásban. Ami a feudalizálási hajlamot illeti, ma derült ki az is, hogy a kormánymegbízottakat főispánnak hívnák majd.