Kocsis Máté;vagyonbevallás;

Lazítana a vagyonnyilatkozati rendszeren a Fidesz, még kevésbé lehet majd követni a politikusok vagyonának a forrásait

Kocsis Máté szerint az Európai Parlament szabályait fogják bevezetni.

„Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is” – közölte szerda reggel Facebook-oldalán a Fidesz-frakcióvezetője.

Kocsis Máté úgy véli, sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni. Megjegyezte, a Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba. 

Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán - legalább ezen a területen - elkerülhetők a nemzetközi viták.

A most benyújtott javaslatunk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozattevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotjuk ugyanezen szabályokat. Ez így helyes

- zárta sorait Kocsis Máté.

Korábban a kormányzat képviselői azt hangoztatták, a magyar Európa egyik legszigorúbb vagyonbevallási rendszere, ezt cserélnék most le egy jóval megengedőbb szabályozásra. Az EP-képviselőknek ugyanis csak annyit kell bevallaniuk, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik az adott képviselő díjazása. Ezek különféle jövedelmi sávokat sorolnak fel, így a konkrét összegeket sem kell feltüntetni. Szintén ez a helyzet az ingatlanokkal is, melyek  nem kerülnének nyilvánosságra. Sőt, a családtagok vagyonbevallását sem lenne kötelező leadni, amennyiben a magyar politikusoknak ezen szisztéma mentén kellene kitölteni a dokumentumot. 

Orbán Viktor egyébként már egy 2015-ös parlamenti felszólalásában arról elmélkedett, ebben a tekintetben szívesen átvenné „egy tisztességes európai demokrácia” szabályozását. Példaként akkor Németországot és Ausztriát hozta fel.