Tiborcz István;fénykép;Orbán Viktor;

2022-06-22 13:45:00

Törvényt írtak, hogy Tiborcz Istvánnak ne kelljen az arcát vállalnia a hírhedt após társaságában?

Így amennyiben a miniszterelnöki vej kéri arcának kitakarását, akkor róla is megjelenhetnek olyan képek, mint amilyenek a bűnügyi hírekben szoktak a gyanúsítottakról. 

A költségvetési salátatörvényben elrejtettek egy javaslatot, miszerint a a miniszterelnökkel, illetve a köztársasági elnökkel egy rendezvényen részt vevő személyek kérhetik, hogy a rendezvényen készülő képeken és videókon tegyék őket felismerhetetlenné - vette észre a hvg.hu.

A portál megjegyzi, főszabály szerint aki nyilvános rendezvényen vesz részt, az a puszta részvétellel hozzájárul, hogy róla képek és videók készüljenek, és hogy ezeket közzétegyék. A módosítás értelmében alapesetben továbbra is ez a helyzet, vagyis a rendezvényen való puszta részvétel hozzájárulásnak számít – ám a felvétel készültéről való tudomásszerzés utáni 48 órában, vagy a közzététel utáni 15 napban az érintett kérheti kitakarását. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a miniszterelnök és a köztársasági elnök „számos rendezvényen, helyszínen jelennek meg, a róluk készült felvételeken számos személy látható velük egyidejűleg”.

Mindez azt jelenti, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása után közszereplőnek nem számító személyek, például a miniszterelnök veje, Tiborcz István kérheti arcának kitakarását. Mészáros Lőrincre az új rendeletek nem vonatkoznának, mivel a felcsúti milliárdos vállalkozó, Magyarország leggazdagabb embere a Kúria jogerős ítélete szerint közszereplőnek minősül.