Szalay-Bobrovniczky Kristóf;Honvédelmi Minisztérium;hadsereg;orosz-ukrán háború;

2022-06-23 09:50:00

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A NATO-tagság nem elegendő, elrettentő haderő kell

Az új honvédelmi miniszter leszögezte, tudjuk ki az agresszor az orosz-ukrán háborúban, az pedig szerinte nem példa nélküli, hogy a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik a sport is.

El kell érnünk, hogy a kifutó és elavult eszközök helyett minél hamarabb modern és minden irányú kihívásra reagálni képes, nagy elrettentő erejű haderőnk legyen - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormánypárti Mandinernek adott interjújában.

Mint ismeretes, az új honvédelmi miniszter hivatásos katonát, Benkő Tibort váltotta a poszton, ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky úgy vélekedett, hogy „a rendszerváltozást követően a társadalom elfordult a honvédségtől, a katonák pedig visszavonultak a kaszárnyáikba”. Hozzátette, mind az eszköz-, mind a személyi állomány leépült, a baloldali kormányok pedig „felelőtlenül dobra verték a technikai eszközök jó részét azzal a hamis ígérettel, hogy majd mások megvédenek minket”. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint jelenleg nem arra van szükség, hogy valaki a katonák feje felett megmondja, „hogyan kell katonának lenni”, saját feladatát a kormány szándékának érvényesítésében, a honvédség és a társadalom kapcsolatának építésében és a honvédelem ügyének a nemzetközi térben való megjelenítésében látja.

A magyar haderő fejlesztésének garanciáját a tárcavezető szerint a kormány döntése nyomán létrejövő honvédelmi alap adja (a tervek szerint ez teszi ki egy részét a kormány úgynevezett extraprofit-adójának - a szerk.). Arra a kérdésre, hogy gazdasági válság idején mi indokolja a honvédelem kiemelt támogatását, azt mondta, a békéhez erő kell. A Mandiner újságírója úgy vélte, baloldali politikusok szerint mivel a NATO úgyis megvéd bennünket, kár fegyverre költeni. Erre Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta:

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a miniszter közölte, tudjuk, hogy ki az agresszor a háborúban, és azt is tudjuk, hogy szövetségi rendszerünk miatt és emberiességből a megtámadott oldalán a helyünk. Hozzátette, „a háború kitörésekor félretettük a kárpátaljai magyarok jogos védelme miatt kialakult feszültséget, és az ukrán menekültek mellé álltunk történelmünk legnagyobb humanitárius akciója során.” Emellett kiemelt hangsúlyt tervez helyezni a katonadiplomáciára.

A haderőfejlesztés vonatkozásában Szalay-Bobrovniczky Kristóf rögzítette, a kifutó és elavult eszközök helyett modern, elrettentő erejű haderő szükséges. Példákat is említett:

Hozzátette, ahol lehetséges, olyan beszerzéseket igyekeznek lebonyolítani, amelyek mögött hazai védelmi ipari beruházások vannak. A személyi állomány erősítésével kapcsolatban elmondta, kimagasló színvonalú egyéni felszereléssel ellátott, jól kiképzett hivatásos és tartalékos katonákra van szükség, ugyanakkor a sorkötelezettség esetleges visszaállításával kapcsolatban leszögezte, békeidőben a magyar hadsereg önkéntes alapon szerveződik. 

Azzal kapcsolatban, hogy jelenleg a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik a sport is, a tárcavezető úgy vélte, nem hagyomány és nemzetközi példa nélküli a dolog. Ugyanakkor a szakmai munkát a sportállamtitkárra támaszkodva fogják végezni. Szerinte sok a közös pont a honvédelem és a sport között, a honvédelmi táborok, illetve a Magyar Honvédelmi Szövetség hagyományaira épülő Sportszövetség, az MH Sportszázad álláspontja szerint mind sikeresek, ezek további támogatást kapnak.