Oroszország;fizetésképtelenség;orosz-ukrán háború;szankciók;

2022-06-26 16:52:00

Oroszország a fizetésképtelenség kapujába került

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerint mesterségesen akarják rájuk aggatni a „nemteljesítés” címkét.

Oroszország 1918 óta nem látott közelségbe került a fizetésképtelenséghez, vasárnap este ugyanis lejár a türelmi időszak a mintegy 100 millió dolláros elmaradt kötvénykifizetésekre, amelyeket az átfogó szankciók miatt blokkoltak. Hivatalos nyilatkozat ugyan nem lesz, de ha a befektetők pénze a határidőig nem érkezik meg, akkor a kötvénydokumentumok szerint hétfőn délelőtt „nemteljesítési esemény” várható - írja a Bloomberg.

Ez a fejlemény egyelőre inkább szimbolikus, azonban rámutat arra, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta Európa, az Egyesült Államok és mások miként próbálták lehetetlenné tenni Oroszország számára az egyébként normális pénzügyi üzletmenetet. 

Legutóbb 1918-ban fordult elő, hogy Oroszországban a bolsevikok megtagadták a cári korszak adósságainak kifizetését. Év elején az ország nagyon közel került ehhez a pillanathoz, fizetésimód-váltással tudtak időt nyerni, ezt a kiskaput azonban májusban lezárták. Most egyelőre nagy kérdés, mi fog történni, ugyanis a helyzet úgy fest, hogy egy fizetésképtelenné vált hitelfelvevőnek ugyan van hajlandósága és erőforrásai is a fizetésre, csakhogy nem tudja ezt megtenni. A nagy hitelminősítő intézeteket - amelyeknek alapértelmezett nyilatkozatot kellene kiadniuk - eltiltották az orosz üzlettől. A kötvénytulajdonosok bár megtehetik saját nyilatkozatukat, elképzelhető, hogy inkább kivárnak, közben pedig megpróbálják kitalálni, miként szerezzék vissza a pénzüket, vagy legalább annak egy részét. 

Oroszország azzal érvel, hogy eleget tett a hitelezőkkel szembeni kötelezettségeinek azáltal, hogy a májusi kifizetéseket egy helyi kifizetőnek átutalta, úgy is, ha a befektetők nem rendelkeznek saját pénzeszközzel a számláikon. Az orosz hatóságokra, bankokra és magánszemélyekre kiszabott büntetések ugyanis egyre inkább elzárják a fizetési útvonalakat. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a helyzetet bohózatnak nevezte, mint közölte, az adósságok kifizetésének megtiltásával mesterségesen rájuk akarják aggatni a „nemteljesítés” címkét.