NATO;Ukrajna;háború;Jens Stoltenberg;

2022-06-27 16:45:00

Nagyot lép a NATO: negyvenezerről 300 ezerre növelné gyorsreagálású erőinek létszámát

Jelentős fejlesztéseket tervez az észak-atlanti szövetség, amelynek holnap kezdődik a csúcstalálkozója Madridban. A Donbászban Liszicsanszk is eleshet.

A NATO több mint 300 000 főre kívánja növelni gyorsreagálású erőinek létszámát. Ezt Jens Stoltenberg főtitkár jelentette be hétfőn, egy nappal a 30 tagállam Madridban kezdődő és csütörtökig tartó csúcstalálkozója előtt. Az észak-atlanti szövetség gyorsreagálású erőit (NRF) eddig mintegy 40 000 katona erősítette, vagyis igen jelentős változásról van szó.

Az NRF tervezett átszervezése a szövetség egész területére vonatkozó új haderőmodell része. A tervezet több, magas készültségű erő létrehozását irányozza elő. Ezenkívül az egyes erőket meghatározott területekre kell beosztani. Így például a német katonák feladata a litván csapatok támogatása lenne egy esetleges orosz támadás esetén.

Ami a hadszíntéren történteket illeti, az ukrán hatóságok felszólították a polgári lakosságot, hagyják el a körülzárt Liszicsanszkot. Ez az utolsó jelentősebb, még ukrán kézen lévő város a Luhanszki régióban. „Nehéz a helyzet” – írta a régió kormányzója, Szerhij Hajdaj a Telegramon. Vélhetően csak idő kérdése a település oroszok általi elfoglalása különösen azután, hogy teljesen orosz kézre került a szomszédos, stratégiai szempontból fontos Szeverodonyeck városa.

Az oroszok szerint még mintegy 500 civil tartózkodik a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben. Nem tudják elhagyni a gyárat, mert az odavezető utak egy része alá van aknázva - mondta az orosz állami televízióban a luhanszki szakadárok moszkvai képviselője, Rodion Mirocsnik. Egyes hírek szerint a hétvégén 450 embert szállítottak el a gyár légvédelmi óvóhelyeiről. Szombaton az evakuáltak számát jóval magasabbnak mondták, akkor 800 polgári személyről tettek említést.

Az amerikai kormány egy fejlett föld-levegő rakétavédelmi rendszert küldene Ukrajnának. A CNN úgy tudja, Washington a héten jelenti be, hogy a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon védelmi cégektől megvásárolta a Namans nevű rendszert Ukrajna számára. A kijevi kormány azért kérte ezt a fegyvert, mert az több mint 160 kilométerre lévő célpontokat is képes eltalálni.

Feszültebb a helyzet az orosz kalinyingrádi enklávéban. Gondot jelent a helyiek számára, hogy egyre kevesebb élelmiszer érkezik Lengyelországon és Litvánián keresztül. Több kilométeres kamionsor alakult ki a litván-orosz határon, mert Vilnius már nem engedi át az árukat. A vonatközlekedés is szünetel. Az egyetlen járható út az lenne, hogy hajón szállítsák az élelmiszert Szentpétervárról, de ez drágább és hosszabb ideig tart.