Európai Unió;társasági adó;

2022-06-27 21:44:00

Uniós biztos: Magyarország visszaél a vétójogával

Az Európai Unió miniszteri szintű tanácsát fél éven át elnöklő Franciaország június végéig tartó mandátuma utolsó pillanatáig dolgozik azon, hogy Magyarországot rábírja a globális társaságiadó-minimumról szóló megállapodáshoz való csatlakozásra, értesült lapunk brüsszeli forrásoktól. Paolo Gentiloni gazdasági biztos hasonló elszántságot emlegetett az Európai Parlament (EP) adóügyi albizottságában: szerinte olyan közel vannak a szükséges egyhangúsághoz, hogy kár lenne feladni a próbálkozást az egyezség tető alá hozására.

A kormány június közepén jelentette be, hogy a korábbiakkal ellentétben nem tudja elfogadni az adóminimumról született nemzetközi megállapodást. A váratlan budapesti vétó megakasztotta a brüsszeli jóváhagyás folyamatát, mert a döntéshez minden tagállam beleegyezésére szükség van.

Gentiloni szerint a vétó nemcsak Magyarországnak a nemzetközi fórumokon képviselt korábbi álláspontjával megy szembe, hanem saját polgárai és az egész EU érdekeivel is. Azt állította, hogy a kormány visszaél a vétójoggal, amelyet ugyan törvényesen alkalmaz, de politikailag érthetetlen módon. A biztos azt mondta, nem híve annak, hogy a tagállamok Magyarország kihagyásával vezessék be a globális adóminimumot, viszont uniós szinten komolyan foglalkozni kell az egyhangúság követelményének megszüntetésével bizonyos adóügyi kérdésekben.