Németország;holokauszt;náci haláltáborok;

2022-06-28 17:33:00

101 évesen ítélték börtönre az egyik náci haláltábor őrét

Ám alighanem életkora miatt nem kell bevonulnia a rácsok mögé. 

A holokauszt idején elkövetett háborús bűnökben való bűnrészesség miatt ötéves börtönbüntetéssel sújtott egy 101 éves férfit a német bíróság - írja a Guardian.

Az ítélet szerint Josef Schützet kedden bűnösnek találták abban, hogy 1942 és 1945 között a Berlintől északra fekvő oranienburgi Sachsenhausen táborban fogolyőrként dolgozott, s bűnrészes volt a gyilkosságokban. A férfi azt mondta, semmit sem tett és nem volt tudomása a táborban elkövetett bűnökről. „Nem tudom, miért vagyok itt” - fogalmazott. Az ügyészek azonban úgy látják, Schütz őrként „tudatosan és szándékosan” részt vett a táborban 3518 fogoly meggyilkolásában, noha azzal nem vádolták meg, hogy aktívan részt vett volna az öldöklésben. Sachsenhausenben 1936 és 1945 között több mint 200 ezer embert tartottak fogva, köztük zsidókat, romákat, valamint ellenzékieket. A Sachsenhauseni Emlékhely és Múzeum szerint több tízezer fogoly veszítette életét a táborban Többüket megölték, volt aki a kényszermunkába halt bele, de az orvosi kísérletek, az éhezés, és egyéb betegségek is sok áldozatot követeltek. A telepet végül a szovjet csapatok „szabadították fel”. 

Ugyanakkor az ügyészek azt állítják, Schütz többeket felbujtott 1942-ben, hogy szovjet hadifoglyok a kivégzőosztag elé kerüljenek, ahol a hírhedt Zyklon B nevű mérges gázzal végeztek velük. A férfi akkoriban 21 éves volt.

Tárgyalása során több ellentmondásos nyilatkozatot tett múltjáról, és arra panaszkodott, hogy „összezavarodott”, és soha nem volt őr a sachsenhausen-i koncentrációs táborban. Ehelyett azt állította, a háború nagy részében mezőgazdasági munkásként dolgozott Németországban. Ennek ugyanakkor ellentmond több olyan történelmi dokumentum is, melyek egy olyan SS-őrt azonosítanak, ahol az ő neve, születési ideje és helye olvasható.

A vádlott életkora miatt várhatóan nem fog börtönbe kerülni. Ügyvédje bejelentette a fellebbezést. Hozzátette, a koncentrációs táborban biztonsági őrként végzett munka önmagában nem elegendő a bűnösség megállapításához.