Ukrajna;Human Rights Watch;civil áldozatok;hazugságok;orosz védelmi minisztérium;rakétacsapás ;

2022-06-30 17:35:00

A Human Rights Watch bebizonyította, hazudtak az oroszok a Kremencsukot ért rakétacsapásról

A bevásárlóközpontot és a mellette lévő ipari komplexumot ért rakétacsapásokban legalább 20 ember lelte halálát, 59 sebesült meg, és több mint 40 ember tűnt el Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda vezetőhelyettese szerint.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint bizonyíthatóan hamisak az orosz védelmi tárcának azon állításai, amelyek szerint zárva volt a hétfői támadás idején a rakétacsapást elszenvedett kremencsuki bevásárlóközpont, továbbá az, hogy a tüzet a bevásárlóközpont mellett található ipari komplexumban tárolt nyugati lőszerek robbanása okozta.

Az orosz fél állításaival szemben, bár néhány bolt bezárt az invázió február 24-i kezdetét követően, a bevásárlóközpont nyitva maradt, ezt megerősítették ott dolgozó emberek, vásárlók és szemtanúk is.

A HRW a hétfői támadást követően kedden és szerdán helyszíni vizsgálatot tartott a környéken, és semmi bizonyítékot nem talált arra, hogy az ipari komplexumban lőszereket tároltak volna. A gyár vezetése akadálytalan bejutást biztosított a szervezet nyomozóinak a létesítmény területére, benne raktárakba, ahol nagy, álló gépeket és régi fémalkatrészeket találtak, egy részüket por borította. A HRW azonban nem talált katonai járművek, fegyverek vagy lőszerek jelenlétére utaló bizonyítékot. Megjegyzik továbbá, hogy a gyár biztonsági személyzete sem visel fegyvert, mindössze rádiókészülékeik és zseblámpáik vannak.

Viktor Sibko, a gyár igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a gyár területén semmiféle katonai jármű, felszerelés vagy személyzet nem volt, csupán beton- és aszfaltgyártó gépeket gyártottak.

Az ipari komplexumot felügyelő egyik kamerán 15:51:55-kor látható a bevásárlóközpontot érő, első becsapódás. A felvételt Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó osztotta meg nyilvánosan.

Az egyik biztonsági kamera felvételén pedig 15:59-kor látható a második becsapódás a bevásárlóközpont mögött található, betonfalakkal elválasztott ipari komplexum területén, miközben az egyik felvételen már látható a bevásárlóközpontból felszálló füst.

A második rakéta egy megközelítőleg

Az ukrán légierő parancsnoksága szerint a támadást H-22-es típusú, tengeri célpontok ellen használt, nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal hajtották végre. Az ukrán hatóságok a HRW rendelkezésére bocsátották a rakéták maradványait. A HRW nem végzett független ellenőrzést a bevetett fegyverekkel, ám, mint azt írják, közel egytonnás, nagy robbanótöltetű robbanófejek képesek előidézni olyan mértékű pusztítást, mint a gyárban keletkezett kráter vagy a bevásárlóközpontot ért kár.

A jogvédő szervezet szerint amennyiben az orosz erők valóban az ipari komplexumot vették volna célba, akkor tisztában kellett vagy legalábbis tisztában kellett volna lenniük, hogy nagy számban vannak jelen civilek a célpont közelében. Ezért – mint írják – minden lehetséges óvintézkedést meg kellett volna tenniük annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék annak esélyét, hogy civilek veszítsék életüket, civilek sebesüljenek meg vagy civil objektumokat érjenek károk. Emlékeztetnek arra, hogy háborús bűncselekménynek minősül ha szándékosan támadást indítanak olyan esetben, amikor a civil áldozatok és a civil objektumokat ért károk mértéke egyértelműen meghaladja a várható, közvetlen katonai előnyéét.

A bevásárlóközpontot és a mellette lévő ipari komplexumot ért rakétacsapásokban legalább 20 ember lelte halálát, 59 sebesült meg, és több mint 40 ember tűnt el Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda vezetőhelyettese szerint.