Budapest;Karácsony Gergely;segítség;Szentendre;Solymár;vízhiány;

Lajtos kocsival és ivóvízszállításra fenntartott locsolóautóval segít a főváros Solymárnak és Szentendrének

Solymáron szerdától péntek éjfélig elsőfokú vízkorlátozás van érvényben.

Lajtos kocsival és ivóvízszállításra fenntartott locsolóautóval segít a főváros Solymárnak és Szentendrének – derül ki Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzéséből.

Mint írja, a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte, ezért Solymárnak és Szentendrének is egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit küldtek. A Budapesti Közművek ezenkívül két darab hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra.

Karácsony hangsúlyozta: a klímakatasztrófa küszöbén „sokkal jobban kell értékelnünk olyan, eddig alapvetőnek tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból”. „A víz hatalmas érték, és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető.” - fogalmazott.

A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán átmeneti vízhiányra figyelmeztetett tíz, Pest megyei településen, Solymáron kívül Pomázon is elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el.