demokrácia;konzervatívok;Donald Trump;

2022-07-02 06:00:00

Búza az ocsútól

A kedves olvasó ne verje a fejét a falba és főleg ne mondja le dühében a lap előfizetését, csak mert nem tudja, ki az arizonai képviselőház elnöke! Arizonában is kevesen tudták, pedig Russell „Rusty” Bowers egyenes derekú ember, amiért keserves árat fizet. Az másodlagos, hogy meggyőződéses konzervatív, aki legközelebb is Donald Trumpra szavazna. Amikor villámlott és a búza elvált az ocsútól, helyén volt a szíve: nemet mondott az Egyesült Államok elnökének, aki választási csalásra próbálta rávenni.

Trump azt szerette volna, ha Arizona nem azokat az elektorokat jelöli az elnökválasztó testületbe, akikre az államban a többség szavazott, hanem olyanokat, akik majd őt emelik pajzsra. A házelnök azonban tudta, hogy ez az amerikai demokrácia végét jelentené. Továbbá ellentmondana mormon hitének, ők ugyanis isteni eredetűnek tartják az amerikai alkotmányt. Így aztán háza előtt megjelentek a trumpista tüntetők, akik korruptnak és pedofilnak nevezték a hétgyermekes családapát. Amerikában az ilyesmi nem tréfadolog, elvégre több fegyver van közkézen, mint ahány keze van a köznek, és az FBI rendszeresen leplez le politikusok megölésére szövetkező „milíciákat”.

Tudna erről mesélni Mike Pence volt alelnök is, aki olyan mélyen keresztény, hogy a feleségén kívül más nővel nem hajlandó magára maradni egy szobában. 2021. január 6-án a tömeg már a bitófáját is megácsolta, ám ő megtagadta a menekülést a Capitoliumból. Alig pár méterre voltak potenciális hóhérai, és órákat ült járó motorú autójában, de nem engedte, hogy elinduljanak. Amint kitisztult a levegő, visszament, hogy rezzenéstelen arccal levezényelje a procedúrát, amelynek végén ifjabb Joseph Robinette Bident hirdette ki megválasztott elnöknek.

Brad Raffensperger Georgia „államminisztere”, azaz a helyi adminisztráció irányítója, aki a választások lebonyolításáért is felel. Ebben a minőségében hívta fel Donald Trump, hogy „szerezze meg” a szükséges mennyiségű voksot, ami után Georgia elektorai aztán rá szavaznának. A hithű republikánus Raffensperger nemcsak nemet mondott, de a beszélgetés hangfelvételét is kiszivárogtatta. Az igazság malmai lassan őrölnek, de lehet, hogy végül ez lesz Trump veszte.

2021. január 3-án a Fehér Házban közölték Jeffrey Rosen megbízott igazságügyi miniszterrel és helyetteseivel, hogy egy trumpistát állítanak a tárca élére. Az emelt hangú vitában azonban sikerült meggyőzni az elnököt arról, hogy a terv kudarcra van ítélve, mert az amúgy republikánus Rosennel a minisztérium teljes vezetése távozna, ami rá is rossz fényt vetne.

Kedden aztán megismertük Cassidy Hutchinsont, aki huszonévesen is tudja: a demokrácia megőrzése fontosabb annál, mint hogy éppen ki nyeri a választásokat. Az elnöki apparátus fiatal munkatársára kongresszusi tanúvallomása után záporozni kezdtek a gyalázkodó és fenyegető üzenetek, de már késő, szorul a hurok a puccsisták körül.

Néha keveseken múlnak a dolgok, s olykor, mikor az ég zeng, konzervatív, jobboldali emberek is tudják, hol a helyük. Ennyi elég is. Aztán majd meg lehet beszélni, mi legyen az adókkal, az abortusszal meg a többivel.