orosz támadás;Donbász;orosz-ukrán háború;

2022-07-03 19:55:00

Egész Luhanszk megye elesett, Ukrajna újabb érzékeny vereséget szenvedett a Donbászért vívott hadjáratban

Máris további városok kerültek az oroszok célkeresztjébe.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt jelentette Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy csapataik immár Luhanszk megye teljes területét ellenőrzésük alá vonták. A hétvégén a tánmadók betörtek Liszicsanszk központjába. Az interneten közzétett videókon már diadalittas orosz katonák és őket lelkesen fogadó helyi lakosok kisebb csoportja látható. Ezek szerint túlzottan derűlátó volt az a feltételezés, hogy a dombtetőn lévő várost könnyebb lesz védeni, mint a Sziverszki Donyec folyó túloldalán lévő Szeverodonyecket. A védők visszavonulását nehezíti, hogy orosz kézre került a nyugat felé vezető országút egy szakasza. A támadók pedig máris a Donyeck megyében, Liszicsanszktól húsz kilométerre fekvő lévő Szeverszk felé vették az irányt. A távolabbi cél a Donbász még utolsó két jelentősebb, ukrán kézen lévő városa, Kramatorszk és Szlovjanszk.

Az elemzések szerint az orosz előretörés a tüzérségi túlerőn alapul, a támadók gyakorlatilag mindent rommá lőnek maguk előtt. Az ukránok arra panaszkodnak, hogy csak lassan és korlátozott számban érkeznek a nyugati nehézfegyverek. A New York Times a hétvégén arról írt, hogy a HIMARS (Nagy Mozgékonyságú Tüzérségi Rakétarendszer) sorozatvetők eddig rendkívül hatékonyaknak bizonyultak, ám még csak egy ütegnyi, összesen négy darab van belőlük a fronton, míg másik négy valahol „úton”. Ezek egyenként hat-hat rakétát tudnak kilőni, a Kanada és Németország által küldött változat viszont tizenkettőt. Utóbbiakból egyelőre 3-3 darabról van szó, miközben amerikai szakértők szerint legalább 60-100, az ukrán nyilatkozatok alapján 500 ilyenre lenne szükség. Amerikai lapértesülések szerint az oroszok is látják, milyen veszélyesek a nyugati fegyverek és igyekeznek megsemmisíteni ezek raktárait, az ukránok viszont „bújócskát” játszanak és folyamatosan mozgatják a készleteiket.

Az Egyesült Államok újabb 820 millió dolláros szállítmányt indított Ukrajnába, ennek zöme a HIMARS-hoz való és hajók elleni rakétákból, a 155 mm-es tarackok lőszeréből, légvédelmi rendszerekből, illetve tüzérségi radarokból áll. Kijevben abban bíznak, hogy a nyugati fegyverek beérkezése után meg fog fordulni a hadiszerencse és visszafoglalják az eddig elveszített városokat, ám ezt korántsem lehet biztosra venni. Most mindenesetre a felhalmozás időszaka zajlik, friss alakulatokat is felállítanak, illetve nyugati országokban folyik az ukrán tüzérek kiképzése és ezért minden napnak van jelentősége, amennyivel fékezni tudják az orosz offenzívát. Eduard Heger szlovák kormányfő azt nyilatkozta egy cseh tévének, hogy országa MiG-29-es vadászgépeket és harckocsikat ad át Ukrajnának, de ennél többet nem akar mondani, mert Kijevben erre kérték. A hétvégén az ukrán fővárosban tárgyalt Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, akinek országa szintén küld fegyvereket.

Az ukránok nagyobb hatótávolságú föld-föld rakétákat is kérnek – ezt az amerikai kormányzat vonakodik küldeni, mert attól tart, hogy oroszországi célpontokat támadnának vele, ami még jobban felbőszítené Putyint. A hétvégén rakéták csapódtak be a határ orosz oldalán lévő Belgorodban, ahol a polgármester szerint négy civil vesztette életét, köztük egy ukrán állampolgárságú család három tagja. Alekszandr Lukasenko belorusz elnök egy szombati beszédben azt mondta, hogy néhány nappal korábban Ukrajna felől rakétákat lőttek ki hazájára, de ezeket a légvédelem mind lelőtte. Sem a pontos időpontot, sem a helyszínt nem jelölte meg és bizonyítékokkal se szolgált.