Belgium;csokoládé;NÉBIH;szalmonellafertőzés;

2022-07-08 22:55:00

A belga csokoládégyár szalmonella szennyeződése a szójalecitin komáromi rakodása közben történhetett

Nem a Vandamme cég komáromi gyárában, hanem az onnan egy tartálykocsiba való átrakodása közben történhetett, hogy szennyeződött egy szójalecitin-szállítmány, s emiatt történhetett a Barry Callebaut belga csokoládégyárában szalmonellafertőzés – írja az ugyancsak belga tulajdonú társaság a Népszavához eljuttatott közleményében. 

Kiemelték, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Július 4-én hétfőn tájékoztatta őket, hogy fennáll annak lehetősége, hogy a fertőzés összefüggésbe hozható a komáromi gyárból származó szójalecitin szállítmányokkal. A cég, mint írják, azonnal vizsgálatot indított, és a gyár 23 különböző pontján vett minták mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére.

A lecitint szójababból vonják ki, az eljárás zárt rendszerben történik, így szerintük az „szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát”. Ugyanakkor pozitív lett azonban az a minta, amely az említett szállítmányt Belgiumba fuvarozó vállalkozó teherautójából származik, és ebből következtettek arra, hogy a szennyezés „a szójalecitin üzemünkből való távozása és a tartálykocsiban való elhelyezése között következhetett be”. Megjegyzik, a fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett.

A közlemény kitért arra, hogy amint értesültek a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállították, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel, s a már meglévő lecitinkészletet zárolták. Időközben az érintett belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott szállítmányból származó lecitint használták.