Steve Bannon;washingtoni képviselőház;bizottság;vizsgálat;Donald Trump;Capitolium;ostrom;

2022-07-11 12:18:00

Steve Bannon hajlandó tanúskodni a Capitolium ostromát vizsgáló képviselőházi bizottság előtt

Donald Trump volt főtanácsadója ellen két pontban emeltek vádat a kongresszus megsértése miatt. 

Hajlandó tanúskodni a Capitolium ostromát vizsgáló képviselőházi bizottság előtt, ráadásul nyilvános meghallgatáson Steve Bannon, Donald Trump előző amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója - írja a CNBC.

Bannonnak a jövő héten kell bíróság elé állnia amiatt, mert korábban visszautasította az együttműködést a bizottsággal.

A volt főtanácsadót korábban Trump az elnökként élvezett végrehajtói hatalmára hivatkozva tiltotta el az együttműködéstől, amely bizonyos körülmények lehetővé teszi az elnöknek és adminisztrációja tagjainak a bizalmas jellegű kommunikáció visszatartását. Arra szövetségi ügyészek és bizottsági tagok is felhívták a figyelmet, hogy végrehajtói hatalomra még senki nem hivatkozott az amerikai történelemben, amikor nem tett eleget egy kongresszusi idézésnek. Trump vasárnap levelet küldött Bannonnak, amiben közölte vele, hogy esetében eltekint ettől, és lehetővé teszi számára, hogy tanúskodjon.

A levelet Bannon védői megküldték a sajátjukkal a bizottságnak. „Bár rendíthetetlen volt meggyőződésében, a körülmények mostanra megváltoztak. hajlandó tanúskodni, és ténylegesen előnyben részesítené a nyilvános meghallgatást” – fogalmazott a levélben a volt fúőtanácsadó védője, Bob Costello. Azt egyelőre nem tudni, miként befolyásolná a tanácsadó tárgyalását, ha tanúskodna a vizsgálóbizottság előtt.

Ha elítélik, Bannon – aki nem ismerte el bűnösségét a kongresszus megsértésében – akár egy-egy év börtönbüntetést és 100-100 ezer dollár pénzbírságot kaphat a két vádpont miatt.

Az amerikai törvényhozás 2021. január 6-án éppen Joe Biden jelenlegi elnöknek a 2020 novemberi elnökválasztáson elért győzelmét készült hitelesíteni, amikor Trump gyújtó hatású beszéde után feldühödött tiltakozók megrohamozták az épületet, a zavargásokban öt ember életét vesztette.