benzin;Hernádi Zsolt;politikai nyilatkozat;Bánki Erik;globális minimumadó;árstop;

2022-07-11 16:45:00

Bánki Erik az év végéig is fenntartaná a hatósági árakat, de a globális minimumadó ügyében valamiért mégsem ment neki az amerikaiaknak

Csak néhány renitens EP-képvielőnek osztott ki egy-két sallert.

Amennyiben szükséges és továbbra is be kell avatkoznunk, hogy ne legyen 15 vagy 20 százalék körüli infláció, akkor akár év végéig is fenn kell tartani a benzin- és az élelmiszerárstopot is – közölte az atv.hu kérdésére Bánki Erik. Kiderült, a  parlamenti gazdasági bizottság elnöke nem egészen értett egyet Hernádi Zsoltnak az ATV Heti Napló című műsorában elhangzott szavaival.

A Mol elnök-vezérigazgatója, ahogy arról a Népszava is beszámolt, úgy fogalmazott, hogy „messze túl vagyunk azon a ponton, ameddig az árstopot fenn lehet tartani”. Az ügyben hazardírozásról, a 480 forintos benzin tarthatatlanságáról, és előbb-utóbb bekövetkező üzemanyaghiányról is beszélt, ám Bánki Erik azzal vágott vissza:

Megemlítette még, hogy a hatósági árak kivezetésével egyetért a Monetáris Tanácsba jelölt Kardkovács Kolossal, aki a gazdasági bizottság ülésén azt mondta, hogy az akkor lehetséges, amikor „már az inflációs nyomás enyhül”. Szerinte ugyanis „az a kulcsfontosságú a gazdaságpolitikai döntéseinkben, hogy a lakosságot minél jobban meg tudjuk óvni az extra terhek alól”.

Az „óvó” szerep része lehetett, hogy az Orbán-kormány megvétózta az Európai Unió tervét a globális minimumadóról, ám erra az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatást kizáró egyezményét. Arról lapunk is írt, hogy a gazdasági bizottság emiatt visszavágna az amerikaiaknak egy szombaton érkezett, a testület hétfői ülésének napirendjét kiegészítő javaslat szerint. 

Végül azonban a 444 tudósítása szerint csak az EP-képviselőkkel keménykedik a Fidesz politikai nyilatkozata, az amerikai kormánnyal nem. A bizottság által elfogadott és a Országgyűlés elé terjesztendő úgynevezett politikai nyilatkozatában, mint írja a lap, visszaszólnak az Európai Parlamentnek, amelynek nem tetszett, hogy a kormány megvétózta a globális minimumadót, de „az USA-ról viszont szó sem esik a szövegben”.

Az előterjesztés „burkolt fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak” értékeli, hogy az Európai Parlament a helyreállítási alapot is megemlítette állásfoglalásában, aminek semmi köze a globális minimumadóhoz. 

Ugyanakkor az ellenzéki Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt gyanította, valamilyen nemzetközi nagyberuházást próbálhat idecsábítani a kormány, amikor fenn akarja tartani az „adóparadicsomi állapotot”. A párbeszédes Tordai Bence szerint a vétó része a helyreállítási alap körüli játszmának, míg az MSZP-s Vajda Zoltán „dedós, óvatoskodó” politikai nyilatkozatot említett, pedig „hadüzenetet is lehetne küldeni”, s feltette a kérdést: