szigorítás;Parragh László;kata;

2022-07-12 08:04:00

Parragh László szerint kissé erőteljesre sikerült a kata módosításáról szóló tervezet

Az iparkamara elnöke a módosítás motivációjával egyetért, ám több időt adott volna az átállásra.

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült - így kommentálta a Világgazdaságnak Parragh László, az MKIK elnöke a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amelyről már ma szavaz a parlament.

A lap kérdésére viszont Parragh László kizárta, hogy puhulna a tervezet a mai szavazásig, s közölte azt is, nem dolga minősíteni a politikai akaratot. Az iparkamara elnöke mindenesetre azzal számol, hogy a törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagy mértékben csökkenni fog. Hozzátette ugyanakkor, hogy számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét.

Parragh László ugyanakkor emlékeztetett arra, ami a szigorítást indokolttá tette, vagyis hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés. Mint fogalmazott, nem csalásról van szó, hanem egy kiskapu kihasználásáról, csakhogy eközben a munkavállalók 85 százaléka teljeskörűen adózott.

Vagyis ennek a trendnek a felszámolásában az iparkamara egyetért a kormánnyal, az új szabályozás hatályba lépéséről azonban már volt közöttük vita. A kabinet ugyanis már szeptembertől életbe léptetné a módosítást, az MKIK pedig jövő januárig hagyott volna időt, mivel az év közbeni átállás szerintük mindig többet visz, mint amennyit hoz.