tüntetés;kisadózó vállalkozók tételes adója;

2022-07-14 06:00:00

Hogy fájjon

Tekinthetjük akár szimbolikusnak is: az „adócsökkentés kormányának” - persze csak a saját fizetéseik megemelése után – az első dolga egy drasztikus adóemelés áterőltetése volt. Sőt, a helyzet ennél is durvább: mindenki jobban járt volna, ha egyszerűen csak megemelik a kata összegét. De láthatóan nem ez volt a cél, hanem sokkal inkább az, hogy fájjon minél jobban, különösen a vélelmezhetően nem jobbra szavazó értelmiségi szakmáknak. (Meg mindenkinek, akinek eddig nem közvetlenül a kormánytól függött az egzisztenciája, a bringásfutártól a villanyszerelőig.)

Hát most fáj, és ez a mi atomjaira szaggatott, a szolidaritást az emlékeiből sem ismerő társadalmunk pontosan úgy viselkedik, mint a hangyaboly, amikor a közepébe dobnak egy égő gyufát. Pánik van, szervezetlenség és ide-oda szaladgálás. Pedig jócskán vannak az érintettek között olyanok, akik szakmájuknak hála egy harcosabb közegben, mondjuk Németországban vagy Skandináviában pillanatok alatt meghátrálásra késztetnék a kormányt – elég talán az egészségügyisekre vagy a könyvelőkre gondolni. Nálunk azonban minden van, csak harcos közeg nincs. Errefelé mindenki magának próbálja kikaparni a gesztenyét, tekintet nélkül másokra.

Ha már itt járunk, oszlassuk el azt a városi legendát is, hogy a taxisokhoz azért nem nyúltak, mert félnek tőlük. Nem; azért nem nyúltak hozzájuk, mert már az összes nagy taxis cég a NER zsebében (tulajdonában) van, és bolondok lettek volna olyasmit lépni, amitől több lesz a költség és kevesebb a sofőr meg a profit. Ez pontosan ugyanaz a cinizmus és önérdek-érvényesítés – a köz rovására –, mint a kaszinók közteher-mentesítése. Ugyanaz a mögöttes ok, és ugyanaz lesz a következmény is: a társadalmi morál további zuhanása. (Higgye el a kedves olvasó, van még hová.)

Amúgy nemcsak azt ígérték meg, hogy ezentúl minden törvénymódosítás előtt konzultálnak velünk, hanem azt is, hogy nem lesz megszorítás. Aki pedig a saját élethelyzetében megtapasztalja, hogy neki bizony hazudtak, gondolkozzon el rajta, hogy másban vajon igazat mondanak-e – hátha egy lépéssel előrébb jutunk.