Fidesz;kampány;kormánypropaganda;választás 2022;

2022-07-14 06:30:00

„Választás után jött a feketeleves” – nagyot fordult a kormányzati kommunikáció

Alig több mint három hónapja még azt állították, hogy nem terveznek megszorítást, ezt csak az ellenzék akarja. 

Kisvállalkozók sokaságának komoly adóemelést jelent a kata-szabályok mostani átírása. Pedig a kormánypropaganda, valamint a kabinet és a Fidesz tagjai a választás előtt – alig több mint három hónapja – még azt állították, hogy nem terveznek megszorítást, ezt csak az ellenzék akarja. Hasonló a helyzet a rezsicsökkentéssel.

A kormányzat a kampányban végig azt sulykolta, hogy a választás egyik tétje épp az: a Fidesz megóvná a rezsicsökkentés rendszerét, míg az ellenzék eltörölné azt. Márpedig a csütörtökön bejelentett energia-veszélyhelyzet során a kabinet hozzányúl a rezsicsökkentés „vívmányához.” Mindezek tükrében érdemes felidézni a kabinet tagjainak, fideszes és kdnp-s képviselőknek, valamint a kormánypárt év eleji állításait.

Orbán Viktor (2022. február 12.): Van pénz és ha folytathatjuk a kormányzást lesz is. (…) A rezsicsökkentés működik, éppen most veszi át azt Magyarországtól Franciaország és Spanyolország.

Fidesz-közlemény (2022. február 15.): Ha a baloldalon múlna, akkor semmi nem védené a magyar lakosságot a brutálisan növekvő világpiaci energiaáraktól és az emiatt megemelkedett inflációtól. Ha a baloldalon múlna, akkor a Korózs Lajos által emlegetett háziasszonyoknak a főzés is négyszer drágább lenne, mert a rezsicsökkentés nélkül nálunk is már elszálltak volna az energiaárak.

Schanda Tamás (2022. február 15.): Április 3-án arról kell dönteni, hogy egy olyan országban akarunk-e élni, ahol a kormány - ha kell - közbelép, és megvédi a lakosságot az emelkedő világpiaci áraktól, vagy inkább hagyjuk, hogy a baloldal a bajban is újra és újra belerúgjon a magyar emberekbe.

Kocsis Máté (2022. február 17.): Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban kikotyogta, mire lehet számítani, ha ők kormányoznának: fizetős egészségügy, a rezsicsökkentés eltörlése.

Nacsa Lőrinc (2022. február 22.): A baloldal folyamatosan támadja a rezsicsökkentést, és ha rajtuk múlna, akkor az embereknek sokkal magasabb árat, évente akár 400 ezer forinttal többet kellene fizetni a rezsiért.

Zsigó Róbert (2022. február 28.): A magyar nyugdíjasok megélhetését jelentősen segíti a rezsicsökkentés. A baloldal mindig becsapta az időseket: a 2006-os kampányban Gyurcsány Ferenc fűt-fát megígért az időseknek, aztán a választás után jött a feketeleves. Elvett egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelte a gáz, duplájára az áram árát, valamint bevezette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A baloldal most is ugyanezt tervezi, a miniszterelnök-jelöltjük már elárulta a valódi programjukat: ostobaságnak nevezte a 13. havi nyugdíjat, megmondta, hogy nem fogják fenntartani a rezsicsökkentést.

Németh Szilárd (2022. március 1.): Ha ismét a baloldal és Gyurcsány emberei kerülnének hatalomra, megszüntetnék a rezsicsökkentést, és a mostaninak a többszörösébe kerülne az energia a lakosságnak. A magyar rezsicsökkentést Brüsszel is támadta, ugyanakkor a magyarok elsöprő többsége a nemzeti konzultációban támogatta az intézkedést. Április 3-án a magyar állampolgárok arról is döntenek, hogy megvédik a rezsicsökkentést.

Hollik István (2022. március 10.): „A magyar baloldal a magyar emberekkel fizettetné meg a háború árát. Ezt a kormányoldal nem fogja hagyni.”

Orbán Viktor (2022. április 1.): Válságban a baloldal megszorításokra gondol, a nemzeti ugyanakkor a gazdasági növekedést, az adócsökkentést előtérbe helyező gyógyszert alkalmaz ilyenkor.

Fidesz Facebook-poszt (2022. április 1.): „Ha a baloldal nyerne vasárnap, akkor lenne megszorítás. Ha pedig a jobboldal nyer, akkor nem lesz megszorítás. Csak a Fidesz!”