Szijjártó Péter;Gazprom;Bécs;orosz gáz;Alexander Schallenberg;

Szijjártó Péter: Magyarország nem támogat olyan szankciókat, amelyek a Gazpromot érintenék

A külgazdasági és külügyminiszter Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az ukrajnai háború esetében megvitattuk a szankciók kérdését is. Mindannyian azonos csónakban evezünk, hiszen függünk az orosz gáztól - mondta Szijjártó Péter az Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Bécsben.

A miniszter osztrák hivatali kollégájával egyetértve közölte, ez nem azért van, mert erre vágynánk, pusztán egy tény, amit az infrastruktúra és a földrajz határoz meg, ezt tiszteletben kell tartani. Szijjártó ezt követően emlékeztetett, hogy emiatt Magyarország nem is hajlandó tárgyalni a gázszállítást érintő szankciókról nem is hajlandó tárgyalni az Orbán-kormány, és nem támogatnak olyan szankciókat sem, amelyek érintenék a Gazpromot. A tárcavezető közölte, nagyra értékeli Alexander Schallenberg barátságát és Magyarország készen áll, hogy folytassa az együttműködést Ausztriával.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Pétertől megkérdezték, hogy szerinte a szankciók meghosszabbítják-e, vagy lerövidítik a háborút, illetve, hogy mennyiben gondolja, hogy a szankcióknak köszönhető a magyarországi infláció. Erre a miniszter az első kérdést lényegében figyelmen kívül hagyva úgy válaszolt, hogy mivel Magyarország Ukrajnával szomszédos, óriási biztonsági kockázatot és gazdasági, energiaellátásbeli terhet jelent számára a háború. Eztán elmondta az Orbán-kormány szokásos narratíváját, miszerint az infláció fő okai a háború és az uniós szankciók, majd közölte, most már a békére kellene koncentrálni.

Egyébként nem tudni, hogy vajon véletlenül-e, vagy szándékosan, de mindenesetre érdekesség, hogy miközben Schallenberg és Szijjártó mögött a sajtótájékoztatón megtalálható volt az osztrák, illetve a magyar zászló, az uniós lobogó már csak az osztrák külügyminiszter mögött volt látható.