Pest megye;áramfogyasztás;Gulyás Gergely;Komárom-Esztergom megye;gázfogyasztás;rezsicsökkentés;

2022-07-15 19:38:00

Két megyében a tavalyi átlagos áramfogyasztás simán eléri az Orbán-kormány által túlfogyasztásnak titulált kategóriát

Gulyás Gergely szerint a háztartások háromnegyedét nem érinti majd a korlátozás, ez azonban nehezen elképzelhető.

Mint ismert, energiavészhelyzet címén a kormány megszüntette a rezsicsökkentés eddigi formáját, aminek értelmében aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie. Az Mfor cikkéből most az derült ki, hogy bár a legtöbb megyében az átlagos fogyasztás a meghatározott szint alatt van, két megyében a 2021-es áramfogyasztás is eléri túlfogyasztásnak nevezett kategóriát.

Németh Szilárd rezsibiztos szerint a kormány úgy kalkulál, hogy az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál pedig 1729 köbméter háztartásonként. A gázfogyasztási határérték alól 300 köbméter értékben a nagycsaládosok kaphatnak felmentést a jelenlegi tervek szerint.

A lap korábbi évek adatait felhasználva megnézte, melyek lehetnek azok a megyék, ahol a háztartások átlagfogyasztása jó eséllyel a rezsicsökkentésen kívülre csúszik majd. Az egyik ilyen Pest megye, itt az áramfogyasztás terén már 2020-ban is jóval a kormány által meghatározott átlagszint felett voltak. A gázkorlátozás jóval megengedőbbnek tűnik, itt feltehetően nagy gond nem lesz.

Az áramfogyasztás terén azonban Komárom-Esztergom megye is bajba kerülhet, a lap becslései szerint már a megye 2021. évi átlagfogyasztása is átlépi a meghatározott szintet. A gázszabályozás valószínűleg itt sem fog komoly gondot okozni. 

Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt, hogy a háztartások háromnegyedét nem érinti majd a bevezetni kívánt korlátozás, az Mfor szerint azonban ez már csak amiatt is nehezen elképzelhető, mert 2022-ben gyakorlatilag hetente dőlnek meg az áramfogyasztási rekordok Magyarországon, miközben a megszabott 2523 kilowattórás adat már a tavalyi átlaghoz is meglehetősen közel van.