Pécs;Miskolc;tűzijáték;augusztus 20.;Sümeg;

2022-07-20 19:20:00

Pécsen, Miskolcon és Sümegen sem lesz tűzijáték augusztus 20-án

A megmaradt pénzből inkább a helyi lakosokat segítik.

Pécsen, Miskolcon és Sümegen sem lesz tűzijáték augusztus 20-án – közölték a városok polgármesterei Facebook-bejegyzésükben.

„Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait” – írta Péterffy Attila polgármester. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg is zajlik a betonfelületek bontása a Keller János tömbben, a töredezett, esztétikailag is kifogásolható beton helyét pedig parkosítják, egyebek között klímavédelem céljából.

„Célunk, hogy közparkjaink ne pusztán kellemes környezetet biztosítsanak a kikapcsolódáshoz, de egyúttal támogassák a klíma védelmét is. Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra.” – írta.

Veres Pál miskolci polgármester szintén Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „A mai kiszámíthatatlan helyzetben tűzijátékra költeni védhetetlen és felelőtlen pazarlás lenne.”

A miskolci önkormányzat ezért sok más magyar helyhatósághoz hasonlóan úgy döntött, idén sem lesz tűzijáték – írta. Az erre szánt pénzt inkább a miskolciak és az ő érdekeiket szolgáló feladatokra költik – tette hozzá.

Végh László, Sümeg fideszes polgármestere Facebook-oldalán először arról írt, hogy „a kormány a nemzetközi események miatt, amelyek az energiapiacon brutális drágulást okoznak, kénytelen változtatni a rezsicsökkentés rendszerén. Már most látszik, ez a háztartások nagy részénél jelentős rezsiköltség emelkedést okoz majd. Mindenki, egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet.”

A mintegy félmillió forintnyi összeg, amelyet ezzel megtakarítanak, egy külön számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat segítik, hogy „városunkban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet.” - tette hozzá.

Az említett városokon kívül Siófokon és Salgótarjánban is elmarad a tűzijáték, előbbi helyen közétkeztetésre fordítják a pénzt, utóbbi helyen pedig a katásoknak és a „rezsikárosultaknak” adják.

Mint arról korábban beszámoltunk, a budapesti augusztus 20-i tűzijáték és programok előzetes költségbecslésének közlését a Magyar Turisztikai Ügynökség azzal az indokkal utasította el, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A tűzijáték elleni petíciót immár több mint 146 ezren írták alá.