Jobbik;Jakab Péter;Potocskáné Kőrösi Anita;pártalapítás;

2022-07-21 08:15:00

„Körülbelül 200 százalék, hogy Jakab Péter saját pártot alapít”

Az elnökség karakteres, konzervatív-jobboldali alapokon nyugvó stratégia elkészítésén dolgozik, amely egyértelműen a Jobbik megerősödéséhez fog vezetni – nyilatkozta lapunknak Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes. 

Elmondása szerint „kőkemény munka” folyik, az új stratégia – amelynek tartalmáról egyelőre nem árult el részleteket – várhatóan szeptemberre lesz kész.

A belső konfliktusok azonban még nem szűntek meg a Jobbikban. A párt sajtóosztálya arról tájékoztatta az Index.hu-t, hogy a parlamenti frakció úgy döntött: a Jobbik képviselői a jövőben „csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak”. Bár a döntés nem nevesíti Jakab Pétert, aligha lehet kétséges, hogy elsősorban ő a címzett. A közelmúltban ugyanis Jakab saját kezdeményezést indított A nép pártján elnevezéssel, és egy idő óta mellőzi a párt „arculati elemeit”.

Az országgyűlési választáson elszenvedett vereség után a kongresszus megerősítette Jakab Pétert pártelnöki tisztségében, amelyről azonban pár hét múlva lemondott. Az újabb tisztújításon az általa támogatott jelölt, Földi István helyett a küldöttek Gyöngyösi Márton EP-képviselőt választották pártelnökké. Nem sokkal később Jakab Pétert leváltották parlamenti frakcióvezetői posztjáról. Jakab csatát veszített Potocskáné Kőrösi Anitával szemben is: hiába kezdeményezte a pártból való kizárását, az etikai bizottság nem látott okot az elnökhelyettes elmarasztalására.

Hetek óta kering a hír, hogy Jakab Péter a Jobbik elhagyására és új párt alapítására készül. Akadnak, akik ezt már tényként kezelik.„Körülbelül 200 százalék, hogy Jakab Péter saját pártot alapít” – jelentette ki lapunknak egy név nélkül nyilatkozó jobbikos politikus, aki úgy vélte,

Potocskáné nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mondván, az esetleges pártalapításról Jakab Pétert kell megkérdezni. (Próbáltuk, de a volt pártelnök nem reagált megkeresésünkre.) Kérdésünkre, hogy személy szerint örvendetesnek tartaná-e Jakab Péter távozását, Potocskáné Kőrösi Anita emlékeztetett rá: Gyöngyösi Márton mindenkinek felajánlotta az együttműködést. Tehát a pártban mindenkinek helye van, aki a közösség szabályainak eleget téve szeretne a Jobbikhoz tartozni. Az alapszabály ugyanakkor azt is lehetővé teszi – állapította meg Potocskáné –, hogy valaki, aki már nem akar közösséget vállalni a Jobbikkal, elhagyhassa a pártot: „Jakab Péternek is alapszabályban rögzített joga, hogy kilépjen”.