madárpusztítás;idegméreg;

2022-07-26 12:00:00

Apadnak a vizek, pusztulnak az állatok a Tiszánál

A botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat a folyóban.

– Ilyen madárpusztulást nem láttunk itt az utóbbi évtizedekben – mondja a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) vezetője, Kiss Balázs, aki munkatársaival a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbányagödör-tó partjáról egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat szedett össze. Kiss Balázs szerint a tünetek alapján nem is kérdéses, hogy a sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat.

Az emberre-állatra rendkívül veszélyes botulin toxin mérgezésnek tipikus tünetei vannak: az állat előbb zavart lesz, majd izombénulás lép fel. Van olyan madár, amelyik nem tudja megtartani a fejét és belefullad a vízbe, de többségében a szárnyasok a vízpartra vergődve pusztulnak el, hosszas szenvedés után. A madárpusztulásra és a megbetegedésekre a hétvégén figyeltek fel, eddig több mérgezett fehér gólyát, egy fokozottan védett gólytöcsöt sikerült befogni és tüneteiket kezelni, ám számos elhullott vetési varjút, tőkésrécét, nyári ludat találtak a területen. Ugyanakkor a szakember szerint a láthatónál lényegesen nagyobb az elhullás és nem csak a madarak pusztulnak, láttak már kezdeti mérgezéses tüneteket mutató őzbakot is elszaladni. A természetvédők folyamatosan járják a területet és gyűjtik be a beteg állatokat. Kiss szerint szinte biztos, hogy a hőséggel és a víztestek leapadásával országszerte nőni fog az ilyen botulin mérgezések száma. Az országot sújtó aszályban ugyanis a vadaknak itatóhelyül szolgáló természetes vizek pocsolyává sűrűsödhetnek és ezekben a szerves anyagokban gazdag, átmelegedett vizekben elszaporodhat a neurotoxint termelő Clostridium botulinum baktérium.

Mocsárvidékeken, így Fertő-tó mentén vagy a Kiskunsági szikeseken régóta előfordultak hasonló esetek, sőt, nagyobb aszály idején már korábban is voltak tömeges botulinos madármérgezések, jellemzően vízimadarak estek ennek áldozatul, ám Kiss Balázs szerint az ő területükön eddig nem volt nyoma ennek. Szakmai berkekből egyelőre nem tudnak országosan a botulinmérgezésekről, ám a hőség és a vízhiány miatt számítani lehet hasonló pusztulásokra.