Lufthansa;járattörlés;figyelmeztető sztrájk;földi kiszolgálók;

2022-07-26 21:11:00

Több mint 1000 légi járatát törölte a német Lufthansa a szerdára meghirdetett sztrájk miatt

A Lufthansa szerint ez mintegy 144 ezer utast érint.

Több mint ezer járatát törölte kedden a német Lufthansa légitársaság a frankfurti és a müncheni repülőtereken, miután a ver.di szakszervezeti szövetség figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg a következő napra, a nyári csúcsidőben a repülőtéri földi kiszolgáló személyzetnél.

A légi járatok törlése mintegy 144 ezer utast érint a keddtől péntekig tartó időszakban – közölte a Lufthansa.

Kedden 47 járatot töröltek, ez csaknem 7500 utast érintett, jó részük távolsági járaton érkezett volna Németországba szerdán.

Érintettek voltak a Bangkokból, Szingapúrból, Bostonból, Denverből, New Yorkból, Chicagóból, Los Angelesből, San Franciscóból és Szöulból Münchenbe érkező járatok és a Buenos Airesből, Johannesburgból, Miamiból és Újdelhiből Frankfurtba érkező csatlakozó járatok is.

A német légitársaság szerint a repülőtéri földi kiszolgáló személyzet országos sztrájkja miatt 678 járatot kellett törölni Frankfurtban, és további 345-öt Münchenben. Mindemellett a Düsseldorfot, Hamburgot, Berlint, Brémát, Hannovert, Stuttgartot és Kölnt érintő járatokra is hatással lesz a munkabeszüntetés.

Számos utas azonban nem tudott későbbi repülőkre jegyet váltani, mert a következő napokban telítettek a járatok. A Lufthansa szerint napokig fog tartani ez a helyzet.

A mintegy 20 ezer földi alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalások során a ver.di szakszervezet egynapos figyelmeztető sztrájkot hirdetett. A földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni.

Michael Niggemann, a Lufthansa személyzeti erőforrásokért felelős igazgatója élesen bírálta a munkabeszüntetést, mondván: az hatalmas károkat okoz az utazási csúcsidőben.