Duna;szivárgás;szennyezett talajvíz;Óbudai Gázgyár;rákkeltő anyag;

2022-07-27 18:57:00

Az aszályban újra szennyezheti a Dunát az egykori óbudai gázgyár talajvize, tele rákkeltő anyaggal

Bűzös sárgászöldes anyag szivárgására figyeltek fel a helyiek előbukkanó kövek alól.  

Ismét rákkeltő méreg szivároghat a Dunába Óbudán; és az extrém alacsony dunai vízállásánál a kövek alól szivárog a közeli, szennyezett gázgyári talajból érkező talajvíz – írja a Telex, beszámolva arról, hogy ezekben a napokban budai Duna-parton, az újpesti vasúti hídtól délre, az Óbudai-sziget északi csúcsánál gyakran szúrós, büdös szagot sodor a kutyasétáltatók, horgászok orrába a szél.

A portál munkatársának helyszíni beszámolója szerint sárgászölden habzó szúrós-bűzös iszapos „befolyás” lárható csaknem száz méter hosszan, és alig néhány méterre a beszivárgási pontoktól a jó időben nem egyszer kajakosok, kenusok eveznek el, a folyóparton lejjebb pedig kutyákat fürdetnek. A cikk szerint a hatóságok csaknem másfél évtizede tudnak róla, hogy ilyen extrém alacsony dunai vízállásnál – ellennyomás hiányában – elkezd szivárogni az egykori óbudai gázgyár szennyezett talajvize a folyóba.

Legutóbb 2018-ban, az akkori aszálynál derült ki, amikor a Greenpeace mintákat is vett az akkor is sárgászölden habzó, szúrós szagú folyadékból. Az eredmény sokkoló lett: egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

Az egykori gázgyári szennyezett talaj, a terület kármentesítését 2002 óta tervezte a fővárosi önkormányzat, sok vita után 2017-ben írták ki a kármentesítési tendert. Az akkor becsült összes költség 9,49 milliárd forint volt. A tervek szerint 669 753 tonna talajt kellett volna eltávolítani, csakhogy a tender eredménytelen lett, a rehabiltáció elakadt, s azóta sem történik semmi.